Vladimir PutinReuters/Sputnik/Vyacheslav Prokofyev
StoryEditor

Kandidáti na ruského prezidenta ubúdajú. Jeden sa stiahol hneď, ako doniesol vyzbierané podpisy, okamžite podporil Putina

TASR30.01.2024., 13:30h

Dvaja uchádzači o funkciu ruského prezidenta v nadchádzajúcich voľbách v utorok oznámili, že sťahujú svoje kandidatúry. Svojich prívržencov požiadali, aby pri hlasovaní v marci podporili úradujúceho prezidenta Vladimira Putina.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako informovalo Rádio Sloboda (RFE/RL), z volieb odstúpil líder Ruskej všeľudovej strany Sergej Baburin. Stiahnutie svojej kandidatúry oznámil ihneď po tom, ako Ústrednej volebnej komisii (ÚVK) doručil hárky s podpismi občanov na podporu svojej kandidatúry.

Prečo vôbec zbieral podpisy, Baburin novinárom nevysvetlil. Svojich voličov však vyzval, aby sa „zomkli okolo Putinovej kandidatúry”. Nacionalista a prívrženec ruskej imperiálnej politiky Baburin kandidoval aj vo voľbách v roku 2018, keď obsadil posledné miesto.

image

VIDEO Putinova rezidencia zatarasila prístup k vodopádu v národnom parku. Jeho susedom je oligarcha Abramovič

Nevyzbierala podpisy

Bývalý šéfredaktor Echo Moskvy Alexej Venediktov na margo Baburinovho odstúpenia vyhlásil, že tentoraz mu bolo „mierne odporučené, aby prezidentovi (Putinovi) nebral ani percento”. Z boja o Kremeľ odstúpila v utorok aj Irina Sviridovová, ktorú nominovala Demokratická strana Ruska.

Politická strana uviedla, že sa jej nepodarilo vyzbierať potrebných 100-tisíc podpisov na podporu Sviridovovej, preto z predvolebnej kampane odchádza. Podobne ako Baburin aj Sviridovová vyzvala svojich voličov, aby hlasovali za Putina.

image

Vladimir Putin

Reuters/Sputnik/Vyacheslav Prokofyev

Do volieb tak nateraz ide deväť kandidátov. Štyria z nich vrátane Putina, ktorý sa uchádza o piate funkčné obdobie, sú už zaregistrovaní. Ďalší, komunista Sergej Malinkovič, predložil ÚVK potrebné dokumenty a čaká na registráciu.

Čas sa kráti

Ďalší štyria kandidáti vrátane Borisa Nadeždina, ktorý obhajuje ukončenie vojny na Ukrajine, musia do večera 31. januára odovzdať ÚVK hárky s podpismi občanov na svoju podporu. Hlasovanie v ruských prezidentských voľbách sa bude konať od 15. do 17. marca 2024.

image

Putin chce premeniť ďaleký východ Ruska na turistický raj. História však ukazuje, že je to takmer nemožné

Nezávislí pozorovatelia a experti hodnotia voľby v Rusku ako neslobodné a nespravodlivé. Okrem iného aj pre to, že úrady zasahujú do volebného procesu, obmedzujú opozíciu, vytvárajú výhody pre provládnych kandidátov a v niektorých prípadoch dochádza aj k priamemu falšovaniu hlasovania, uviedla RFE/RL.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 09:20