V Taliansku budú robiť psom testy DNA, aby dostihli majiteľov, ktorí po nich neupratujúBrainee x Canva
StoryEditor

Taliansko bojuje s lenivými psíčkarmi. Každému psovi povinne urobia test DNA, chytia tak majiteľov, ktorí po nich neupratujú

ČTK19.01.2024., 09:00h

Talianska provincia Bolzano chce vedeckými metódami riešiť problém s majiteľmi psov, ktorí po nich neupratujú exkrementy. Pri registrácii psov tak budú novo povinné testy DNA, čo umožní v prípade nutnosti konkrétneho majiteľa rýchlo dohľadať, informovala agentúra Reuters.

Lajkuj Brainee.sk na

Za genetické testy budú platiť majitelia psov, povinné to budú mať od marca. Za neodpratané psie výkaly budú hroziť vysoké pokuty, a to až do 1 000 eur.

Jednoduché dohľadanie

„V provincii Bolzano dostávame každoročne niekoľko stoviek sťažností od občanov, ktoré sa týkajú nevhodného konania na verejných miestach, a viac ako polovica z nich sa týka psov,” povedal zástupca veterinárnej správy Paolo Zambotto.

image

Od začiatku roka platí zákaz držania psov na reťazi. Čo však robiť, ak takého psa niekde uvidíš? Máme pre teba kompletný návod

Podľa neho bolo až doteraz postihovanie majiteľov za neupratané exkrementy zložité, pretože na to bolo potrebné, aby ich niekto pristihol vo chvíli, keď po svojom psovi neupratali. Vďaka testom DNA by malo byť v budúcnosti dohľadanie hriešnikov jednoduchšie.

Inšpirujú ďalších

Testy DNA, ktoré stoja od 65 do 100 eur, musia majitelia psov nechať urobiť na svoje náklady. Zatiaľ sú v databáze záznamy asi pre štvrtinu registrovaných zvierat.

image

Pes

Unsplash/charlesdeluvio

Kritici nového opatrenia namietajú, že nie je samospásne, pretože sa nevzťahuje na psov návštevníkov z iných častí krajiny alebo na psov turistov. Vedenie provincie uvádza, že nápad chcú okopírovať aj ďalšie talianske regióny.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 18:57