DrakBrainee X Canva/
StoryEditor

Čínu čakajú oslavy Nového roka. Tentokrát sa bude niesť v znamení Dreveného draka: Čo má priniesť ľuďom?

Nikola Michalkova08.01.2024., 13:00h

Zatiaľ čo svet už oslávil Nový rok, Čínu tieto oslavy ešte len čakajú. Podľa čínskeho kalendára ho oslavujú neskôr, bude sa niesť v znamení Draka.

Lajkuj Brainee.sk na

Zatiaľ čo my už bujaré oslavy máme za sebou a pomaly sa opäť dostávame do starých koľají, Čína sa ešte len na oslavy pripravuje. V krajine totiž oslavujú Nový rok neskôr. Začiatok nového roka ale nemá úplne pevný dátum a sviatok sa z roka na rok mení. Zvykne sa vo všeobecnosti oslavovať medzi 21. januárom a 20. februárom. Tentokrát sa čínsky nový rok začína v sobotu 10. februára a bude sa niesť v znamení Draka, konkrétne pod názvom „Wood Dragon“ (Drevený Drak). V čínskej astrológii sa ku každému symbolu priraďuje aj živel, ako je voda, drevo, voda, oheň a zem. Drevo symbolizuje vitalitu a kreativitu.

„Drevo symbolizuje jar a znamená expanziu a posilnenie. Zažijete svoj osobný rast a osviežujúcu obnovu. Ak k tomu pridáte sebadôveru, pôvab a dynamickú energiu draka, smerujete k úspechu,“ hovorí čínska astrologička Jupiter Lai z Honkgongu, píše sa na portáli The Japan Times.

image

GALÉRIA Znamenia zverokruhu pravdivo a vtipne. Tieto memečka ťa zaručene rozosmejú

Čo symbolizuje?

Každý rok v čínskom zverokruhu predstavuje iné zviera. Rok 2024 bude patriť Drakovi. Je jedným z najvplyvnejších symbolov v čínskej astrológii. Vyznačuje sa svojou energiou, silou a dominanciou, píše sa na portáli As. Okrem toho sa spája aj s úspechom, inteligenciou a cťou. Ak sa ale pozrieme na to presnejšie, kombinácia dreva a draka znamená energiu a odhodlanie. Ľudia narodení v tomto roku snívajú o tom, že zmenia svet a sú dobrí vo vymýšľaní inovatívnych nápadov a v ich realizácii, uvádza sa na portáli Chinese Highlights.

Okrem toho, ľudia narodení práve v roku Draka sú väčšinou perfekcionisti a nevzdajú sa svojich cieľov úplne jednoducho. verí sa tiež, že práve tento rok dokáže podporiť rast, pokrok a hojnosť. Bude tiež vhodný na vybudovanie pevných základov pre niečo nové. Posledný rok Dreveného Draka bol pred 60 rokmi, v roku 1964. Čína v tomto roku napríklad úspešne uskutočnila svoj prvý jadrový test. Aj vo svete sa v tomto roku diali veci. Napríklad Ameriku ovládla skupina The Beatles a prezident Johnson podpísal zákon o občianskych právach v USA.

Hlboko spätý s ľuďmi

V čínskej kultúre je zverokruh veľmi hlboko zakorenený. Veľmi často ho ľudia používajú v každodennom živote. Slúži im na predpovedanie šťastia a kompatibility. Mnohí ľudia v Číne sa ním riadia aj pri dôležitých rozhodnutiach, ako je napríklad výber povolania, svadba alebo založenie podniku. Niektorí ho tiež používajú na získanie vedomostí o osobnosti druhých, ale aj samých seba.

Ľudia, ktorí sa narodili v roku Draka sú považovaní za sebavedomých, ambicióznych a odvážnych. Známi sú tiež svojou vášnivosťou, silnou vôľou a vynikajúcimi vodcovskými vlastnosťami. Drak je celkovo piatym zvieracím znamením a spájajú sa s prvkom ohňa, ktorý symbolizuje energiu, tvorivosť a transformáciu. „Celková energia roku Draka je vitálna a súťaživá. Ľudia cítia silnú túžbu získať rešpekt a úspech,“ hovorí čínska astrologička Jupiter Lai z Honkgongu.

Aj iné kultúry

Čínsky zverokruh ovplyvňuje aj iné kultúry rôznych krajín. Napríklad Japonsko, Kórea či Vietnem prispôsobili čínsky zverokruh svojej vlastnej kultúre a začleňujú ho tiež do svojho každodenného života. Svoju popularitu si ale našiel aj v západných kultúrach, najmä v Spojených štátoch a Európe. Síce sa ním neriadia, ale mnohých ľudí fascinuje práve tá mystika a symbolika. Niektorí ho využívajú aj ako nástroj na sebapoznávanie a osobný rast.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 15:38