Nová autobusová stanica v LublineX/raskolya
StoryEditor

FOTO Slovenské mestá môžu len ticho závidieť. V Poľsku otvorili jednu z najkrajších autobusových staníc

Miroslav Kamody23.01.2024., 12:00h

Stanica, akú na Slovensku jednoducho nenájdeš. Poľské mesto Lublin ukazuje, ako sa to má robiť!

Lajkuj Brainee.sk na

Po troch rokoch výstavby a investícii vo výške 340 miliónov zlotých (78 miliónov eur) bola v poľskom meste Lublin otvorená nová autobusová stanica, ktorú médiá označujú za „najkrajšiu v Poľsku“, píše portál Notes from Poland.

„Nie je to len prestupný bod, je to symbol pokroku, modernosti a starostlivosti o životné prostredie,“ povedal vedúci lublinskej provincie Jarosław Stawiarski pri otvorení stanice začiatkom tohto mesiaca. 

image

Prešiel si Poľsko krížom krážom alebo si len myslíš, že o našich severných susedoch všetko vieš? Dokáž to v našom kvíze

Unikát, ktorý môžeme len závidieť

„Toto nie je stanica vhodná na rok 2024, je to stanica vhodná na rok 2050,“ dodal námestník ministra financií a regionálnej politiky Jan Szyszko, ktorého citovali miestne noviny Dziennik Wschodni.

Nová stanica sa nachádza pri železničnej stanici a bude slúžiť ako uzol mestskej, regionálnej aj diaľkovej dopravy. Úplne prvým autobusom, ktorý z novej stanice odišiel, bol spoj do ukrajinského Charkova. 

Najcharakteristickejšími črtami budovy sú jej pohárovité stĺpy, ktoré až nápadne pripomínajú slávne singapurské záhrady Gardens by the Bay. Má aj živú „zelenú stenu“, ktorú tvorí takmer 27-tisíc rastlín, pripomína portál.

Ekologická a zároveň prístupná

Na zníženie vplyvu zariadenia na životné prostredie sú na streche umiestnené solárne panely a systém spätného získavania dažďovej vody, zatiaľ čo na zemi sú „protismogové“ dlažobné kocky, ktoré dokážu absorbovať znečisťujúce látky zo vzduchu.

image

Stará autobusová stanica v Lubline

Wikipedia/Panek

Nechýbajú pokladne so zníženými oknami tak, aby boli dostupné aj ľuďom na invalidných vozíkoch či indukčné slučky pre osoby so stratou sluchu. Hlavná časť stanice je zároveň bezbariérová. Takmer dve tretiny výslednej sumy projektu vykryli eurofondy. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 15:00