Aj takto vyzerali uchádzači o post prezidenta Slovenska.Tasr/
StoryEditor

Šéf mliekarne, kamionista, či tankista. Aj takto vyzerali uchádzači o post prezidenta Slovenska

Michal Čiernik12.01.2024., 10:00h

Nie je kandidát ako kandidát. Vieš si predstaviť, žeby sa niekto z tohto zoznamu dostal na hrad?

Lajkuj Brainee.sk na

Volebná kampaň na prezidenta Slovenskej republiky je v plnom prúde. Uchádzači o hlavu štátu môžu svoju kandidatúru podať do 30. januára a minúť na svoju kampaň maximálne 500-tisíc eur.

Oficiálne zatiaľ ohlásili prezidentskú kandidatúru Ivan Korčok, Ján Kubiš, či opäť Štefan Harabin. Nad postom prezidenta rozmýšľa aj Andrej Danko. Podpisy zbierajú aj Ján Drgonec, Beáta Janočková či kontroverzný influencer Peter Kuťka.

image

Zaznie čistá fantázia na hrade? Prezidentské ambície ohlásil kontroverzný influencer, sľubuje "zrušenie" covidu

Podobných adeptov (aj keď na Kobru Kuťku sa nikto nechytá) sme na hlasovacích lístkoch videli aj v minulosti. Pripomeňme si, ktoré bizarné tváre sa pokúšali dostať na hrad, no našťastie sa im to nepodarilo.

Šéf mliekarne a bývalý člen ŠtB

Začneme prvými prezidentskými voľbami, v ktorých za prezidenta hlasovali občania, a nie poslanci. V roku 1999 sa o post hlavy štátu uchádzali desiati kandidáti. Od začiatku si to v prezidentskom ringu rozdávali len dvaja matadori víťazný Rudolf Schuster a Vladimír Mečiar. Do tohto nerovného boja však zasiahol aj bývalý člen ŠtB Ján Demikát. Okrem toho pôsobil aj v Ústrednom výbore Komunistickej strane Slovenska.

Mimo ambícií stať sa prezidentom Slovenskej republiky si v tom období splnil aj ďalší veľký sen. Stal sa šéfom košickej mliekarne, keď ju v roku 1996 v konkurze odkúpil pod svojou firmou Derostroj. Žiaľ, tak ako jeho politické ambície, skončila aj jeho podnikateľská činnosť. Po neúspešnej kandidatúre na prezidenta, primátora aj po pokuse založiť si vlastnú stranu, skončila jeho mliekareň znovu v konkurze už v roku 2000.

Populárny tankista

V tom istom roku kandidoval aj dnes už legendárny slovenský politik Ján Slota. Notoricky známy predseda Slovenskej Národnej Strany mal už v roku 1999 kontroverznú nálepku extrémistu s nevyberaným slovníkom a údajnou kriminálnou mladosťou.

image

Notoricky známy predseda Slovenskej Národnej Strany mal už v roku 1999 kontroverznú nálepku extrémistu s nevyberaným slovníkom a údajnou kriminálnou mladosťou.

Tasr/pavol Ďurčo

Jeho nezabudnuteľný výrok „Tak to teda nie! My pôjdeme do tankoch. A pôjdeme a zrovnáme Budapešť!“ pochádza práve z roku 1999. V jednej z predvolebných diskusií dokonca bol v podguráženom stave, čo po pár rokoch aj sám priznal.

Bývalý kamionista a vodič autobusu

Prejdime do roku 2014, keď sa o stoličku na hrade bilo až rekordných 14 kandidátov. Na poslednom mieste, len z 2 500 hlasmi, skončil Stanislav Martinčko, ktorý kandidoval za stranu Koalícia občanov Slovenska. Jeho bohatá kariéra kamionistu, autobusára, pracovníka v kovošrote a šéfa firmy na výrobu plechov však na daňového podvodníka Andreja Kisku nestačila.

image

Fico nechce kandidovať na prezidenta. Jeho cieľom je vyhrať aj nasledujúce parlamentné voľby, vládol by takmer do 70-ky

Nezabral ani Martinčkov sľub vymeniť všetkých ľudí na všetkých súdoch, pridanie nahlasovania korupcie do pracovných zmlúv úradníkov či svojské riešenie rómskej otázky. Chcel platiť finančný bonus mladým Rómkam, ktoré s pôrodom počkajú napríklad do dvadsiatky.

Komunista, ktorý by podpísal registrované partnerstvá

V tomto roku kandidoval za prezidenta aj člen Komunistickej strany Slovenska Ján Jurišta, ktorý by bez zaváhania podpísal zákon o registrovaných partnerstvách. A okrem toho, čo tiež veľmi nepasuje so základnými stanovami komunistov, vyzýval k vedomostnej revolúcii, ktorá by umožnila kvalifikované zapojenie sa verejnosti do zdemokratizovania ekonomiky.

"Poctivý" chirurg

Voľby v roku 2014 boli na bizarných kandidátov naozaj bohaté. Takmer 10-tisíc hlasov získal aj nezávislý kandidát Viliam Fischer – kardiochirurg, ktorý bol súčasťou tímu, ktorý uskutočnil prvú úspešnú transplantáciu srdca na Slovensku. Z prvých sto transplantácií uskutočnil 45. V období 1997 až 2007 bol hlavným odborníkom pre kardiovaskulárnu chirurgiu, kardiochirurgiu a transplantológiu srdca. 

image

Takmer 10-tisíc hlasov získal aj nezávislý kandidát Viliam Fischer – kardiochirurg, ktorý bol súčasťou tímu, ktorý uskutočnil prvú úspešnú transplantáciu srdca na Slovensku.

Tasr/pavel Neubauer

Prečo je teda v tomto zozname? V roku 2015 sa totiž ako prvý známy slovenský lekár priznal k prijatiu úplatku tri tisíc eur po tom ako ho udala rodina pacientky, ktorej transplantácia nevyšla. Musel zaplatiť 15-tisíc eur dostal tri roky zákaz činnosti, podmienku a odobrali mu licenciu.

„Investigatívny“ novinár

Núdzu o zaujímavé tváre sme mali aj v predchádzajúcich voľbách. Jednou z nich bol aj známy konšpiračný novinár Martin Daňo, ktorý, sa zameriaval na investigatívnu žurnalistiku. Žiaľ svojou prácou dosiahol viac problémov sám sebe ako pre ľudí, ktorých chcel obviniť. Spopularizoval sa hlavne na youtobových videách s ešte kontroverznejšou postavou Rudolfom Vaským, čo ich dostalo v roku 2019 až do väzenia.

image

Núdzu o zaujímavé tváre sme mali aj v predchádzajúcich voľbách. Jednou z nich bol aj známy konšpiračný novinár Martin Daňo.

Tasr/michal Svítok

Svoju kandidatúru za prezidenta sa rozhodol riešiť inak ako väčšina nových uchádzačov a s kamerou v ruke sa vybral do parlamentu pre potrebných 16 poslaneckých podpisov. Nevedno či svojou charizmou, alebo skrytým talentom sa mu to podarilo, no vo výsledku ho zakrúžkovalo „len“ 11-tisíc voličov.

Jediný víťaz

Hoci v roku 2019 vyhrala voľby Zuzana Čaputová, ktorá v druhom kole porazila Maroša Šefčoviča. Za samozvaného víťaza sa korunoval z tretieho miesta kontroverzný slovenský sudca Štefan Harabin. Jeho bohatá kariéra na postoch predsedu najvyššieho sudcu a ministra spravodlivosti je však rovnako bohatá ako jeho kauzy. Od spojitosti s albánskym narkobarónom Bakim Sadikim cez netransparentné odmeny na Najvyššom súde pre „svojich ľudí“ až po zadržanie NAKA za hanobenia národa, rasy a presvedčenia a schvaľovania agresie Ruska voči Ukrajine na svojom verejnom profile.

image

Neúspešný kandidát na prezidenta a dlhoročný sudca a zároveň bojovník proti „džendžer ideológii“ Štefan Harabin sa neslávne blysol výrokom: „Nie je možné, aby na základných školách naše deti učili dvaja homosexuáli, čo je v rozpore s ústavou.“

Pavol Zachar/tasr/

Kandidáti do tohtoročných prezidentských volieb ešte nie sú uzatvorení, no dúfajme že si zvolíme tých pravých. Prvé kolo tohtoročných prezidentských volieb sa uskutoční 23. marca.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. apríl 2024 13:00