Najmenšie slovenské obceWikipedia/Andrej Belovežčík, Henryk Bielamowicz, PM
StoryEditor

Toto sú úplne najmenšie dediny na Slovensku. Dokopy v nich žije menej ľudí ako v jednej bytovke na sídlisku

Miroslav Kamody19.01.2024., 08:00h

Ak má priemerný autobus 50 miest na sedenie, do jedného by sme mohli posadiť všetkých obyvateľov troch najmenších obcí na Slovensku. A ešte stále by dvanásť zostalo neobsadených.

Lajkuj Brainee.sk na

Každý vie, že najväčšími mestami na Slovensku sú Bratislava (476 922 obyvateľov) a Košice (226 212). Pre zaujímavosť, najväčšia obec v našej krajine, Bernolákovo, má viac ako 10-tisíc obyvateľov, najmenšie mesto Dudince len 1 369. Premýšľaj si však niekedy nad tým, ktoré dediny na Slovensku sú úplne najmenšie? Zoberieme ťa do troch z nich.

Len dodáme, že niektoré zdroje uvádzajú ako najmenšiu obec na Slovensku Valaškovce, ktoré majú oficiálne nula obyvateľov. Dnes však ide o vojenský obvod (súčasť vojenského výcvikového priestoru Kamenica nad Cirochou) - ľudia boli z obce vysťahovaní ešte v roku 1937. Údaje pochádzajú zo Štatistického úradu a sú platné k 31. decembru 2022.

image

Budúce slovenské mestá duchov? Tieto oblasti rapídne strácajú obyvateľov, o pár rokov môžu úplne spustnúť

Príkra (11 obyvateľov)

Obec založili niekedy v rokoch 1573 – 1598. Príkra v okrese Svidník, priamo na hraniciach s Poľsko, sa vyľudňovať začala už v 18. storočí, pretože ľudia smerovali do úrodnejších krajov na juhu. V roku 1940 sa tu nachádzalo 28 domov a 160 obyvateľov, ktorí sa živili roľníctvom a pracovali v lesoch.

Počas druhej svetovej tu pôsobili jednotky Slovenského štátu, ktoré okrem iného napadli 4. septembra Poľsko. Veľké materiálne škody spôsobili aj ťažké boje medzi postupujúcou červenou a ustupujúcou nemeckou armádou. Po oslobodení sa časť obyvateľstva odsťahovala do Česka, prípadne ZSSR.

image

Príkra

Wikipedia/Henryk Bielamowicz

K 31. decembru 2022 mala Príkra len 11 obyvateľov, čo z nej robí vôbec najmenšiu obec na celom Slovensku. V dedine sa nachádza drevený gréckokatolícky chrám sv. Michala archanjela a autobus sem premáva len počas letných prázdnin, aj to len v stredu.

Ondavka (13 obyvateľov)

Presúvame sa do okresu Bardejov. Ondavka bola osídlená niekedy na prelome 16. a 17. storočia. V roku 1787 tu žilo 114 obyvateľov s devätnástich domov. Ľudia sa živili poľnohospodárstvom a chovom dobytka.

image

Ondavka

Wikipedia/PM

V roku 1949 postihol Ondavku požiar, ktorý napáchal veľké škody a podpísal sa pod jej pomalý začiatok úbytku obyvateľov. V súčasnosti sú ľudia nútení za prácou dochádzať do Bardejova, Svidníka alebo Košíc. Aktuálne ich tu žije len 13.

image

Navštívili sme slovenskú Prahu: Obchod privezú dvakrát do týždňa, v krčme ti nenalejú – žiadna tu nie je

Havranec (14 obyvateľov)

Opäť nás čaká cesta na slovensko-poľskú hranicu v okrese Svidník. Obec vznikla v období rokov 1598 až 1618 na hradnom panstve Makovica. Podľa záznamov mal Havranec v roku 1787 osem domov a 58 obyvateľov. Na cintoríne sa nachádza vojenské pohrebisko z prvej svetovej vojny, v obci nechýba ani gréckokatolícky kostol nanebovstúpenia Pána.

image

Havranec

Wikipedia/Andrej Belovežčík

Havranec bol počas karpatsko-duklianskej operácie od októbra do novembra 1944 značne poškodený. V roku 2003 tu žilo len 10 ľudí, dnes ich počet síce narástol na 14, no stále ide o jednu z najmenších obcí na Slovensku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 08:35