Nishimura MakoX/The Boring Mates
StoryEditor

Proti mužovi nikdy neprehrala. Toto je príbeh jedinej ženy, ktorá sa kedy pripojila k známej japonskej yakuze

Miroslav Kamody20.01.2024., 09:00h

Aby zachránila priateľa, len pomocou palice premenila scénu na krvavý kúpeľ. A tak sa začala jej cesta z jednej z najobávanejších zločineckých organizácií sveta.

Lajkuj Brainee.sk na

Nishimura Mako je drobná žena po päťdesiatke s rozpustenými vlasmi a jemnou tvárou. Ako píše portál The Conversation, pri bližšom pohľade si začneš všímať špecifické detaily na jej tele. Je potetovaná až po krk a na ruke jej chýba malíček. Ide o notoricky známe znaky príslušnosti k yakuze - najznámejšiemu japonskému zločineckému syndikátu.

V yakuze ale dominujú hlavne muži a ženám prenechávajú len neformálne úlohy. Typickou ženou zapojenou do yakuzy môže byť anesan, manželka šéfa, ktorá sa stará o mladých spojencov a sprostredkúva spojenie medzi nimi a manželom. Niektorí sa angažujú do takej miery, že riadia kluby vlastnené yakuzou alebo obchodujú s drogami.

image

Svet sa nám doslova mení pred očami. Japonsko sa posunulo o stovky metrov a Spojené štáty sú väčšie o tisíce kilometrov

Prísna výchova

„Keď som nedávno robil rozhovor s Nishimurou ako súčasť môjho výskumu, povedala mi, že keď sa ako 20-ročná zaplietla s yakuzou, ujala sa oboch rolí. Zašla však ešte o krok ďalej – Nishimura je jedinou ženou, ktorá sa kedy zúčastnila na ceremónii sakazuki - výmeny pohárov saké. Toto je rituál, ktorý potvrdzuje formálnu príslušnosť k skupine yakuza,” píše Martina Baradel z Oxfordskej univerzity. 

Nishimura sa narodila do prísnej rodiny vládnych úradníkov. Často spomínala autoritárskeho otca a bambusovú palicu. Počas strednej školy zatúžila po slobode a spriatelila sa s miestnymi grázlami. To dospelo až do priateľstva s motorkárskymi gangmi (bōsozok ), ktorí ju naučili bojovať.

Táto rebelská vlna ju priviedla k mladému členovi yakuzy, ktorý si ju vzal pod svoje krídla a ukázal jej, ako zbierať peniaze na ochranu, riešiť spory, vydierať a vyhľadávať dievčatá na prostitúciu. Jej život sa zmenil, keď jej raz v noci zavolali: jej priateľ sa pohádal a potreboval pomoc.

Jej životný smer udalo násilie

Dorazila na miesto a len pomocou palice premenila scénu na krvavý kúpeľ. To upútalo pozornosť šéfa miestnej skupiny yakuzy, ktorý si ju zavolal do kancelárie. „Aj keď si žena, musíš sa stať yakuzou,“ povedal jej. V tom čase už bola niekoľkokrát v detenčných centrách pre mladistvých a jej rodina to s ňou už vzdala.

Prijala pozvanie a začala žiť rigoróznym životom praktikantky yakuzy. Pripojila sa k skupine mužských regrútov, ktorí vykonávali každodenné úlohy a nakoniec sa podieľali na kriminálnych aktivitách skupiny. Nakoniec podstúpila spomínaný obrad sakazuki oblečená v mužskom kimone a svoj život prisahala yakuze.

Následne mala na starosti hladký chod prostitúcie a obchody s drogami, vymáhala dlhy a sprostredkúvala spory medzi konkurenčnými skupinami. Keď si odrezala vlastný malíček, aby sa ospravedlnila za kolektívnu chybu v rituáli známom ako yubitsume, uvedomila si, že má na to talent.

image

Godoksa alebo aj smrť z osamelosti. Mladí umierajú sami v zamknutom byte, rozkladajú sa aj týždne

Majsterka rezania prstov

Členovia, ktorí sami nemohli prejsť amputáciou, požiadali Nishimuru, aby to urobia za nich, čím získala prezývku „majsterka rezania prstov“. V čase oslavy 30-tky začal v krajine dominovať pervitín, na ktorý si aj ona sama vytvorila silnú závislosť. Z tohto dôvodu ju vylúčili.

Začala vzťah s členom konkurenčnej skupiny a tehotenstvo ju prinútilo prerušiť vzťahy so svetom yakuzy výmenou za pokojný život pri výchove svojho dieťaťa. No napriek jej úsiliu jej minulosť s yakuzou – poznačená jej tetovaniami – zabránila získať akúkoľvek pravidelnú prácu.

Vydala sa za otca svojho dieťaťa, teraz šéfa yakuzy, a vrátila sa k prostitúcii a obchodovaniu s drogami. Po druhom tehotenstve boli bitky s jej manželom čoraz násilnejšie, a to až do tej miery, že vždy, keď nejaká vypukla, bola privolaná polícia. Nakoniec sa rozviedli a on prevzal starostlivosť o dvoch synov.

Nový život

Vrátila sa k svojej starej skupine, ale našla jej šéfa kompletne zmeneného nadmerným užívaním pervitínu, a tak o dva roky definitívne odišla. Našla si prácu v demolačnej firme a dnes žije sama. Žije pokojným životom, snaží sa byť akceptovaná komunitou a pomáhať druhým.

Riadi pobočku Gojinkai, charitatívnej organizácie, ktorá sa venuje poskytovaniu bývania a pomoci bývalým členom yakuzy, bývalým odsúdeným a závislým. Trvá na tom, že to, čo si získalo rešpekt v čisto mužskom svete, bolo jej násilie: „Bola som skvelá v boji, nikdy som s mužom neprehrala“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 14:09