Falošné lietadlá na ruskej základniPlanet Labs PBC, Twitter/ Srbija Evropa
StoryEditor

FOTO Rusi sa snažia zmiasť Ukrajinu a svet. Na svojich základniach namaľovali falošné stíhačky a bojové lietadlá

Miroslav Kamody09.01.2024., 12:30h

Rusi si pridávajú prácu, aby vytvorili či namaľovali makety svojich lietadiel. Chcú tak oklamať svet, ktorý sa na nich pozerá skrz satelitné zábery.

Lajkuj Brainee.sk na

Nové satelitné snímky ruskej vojenskej základne odhaľujú, že vojaci namaľovali na zem niekoľko falošných bojových lietadiel v zjavnej snahe oklamať Ukrajinu a svet o veľkosti svojej flotily. Nástražné taktiky, ako je táto, nie sú novou charakteristikou ukrajinskej vojny, ale zdôrazňujú jej dôležitý aspekt - ​​podvod, píše portál Business Insider

Najnovší príklad klamania možno pozorovať na ruskej leteckej základni Primorsko-Achtarsk, ktorá sa nachádza pozdĺž Azovského mora v juhozápadnom rohu krajiny. Na satelitnej snímke z 28. decembra, ktorú zachytilo Planet Labs PBC, je možné vidieť niekoľko lietadiel zaparkovaných v rade.

image

Sovieti v Katyni popravili desiatky tisíc Poliakov. Vinu viac ako pol storočia nechutne popierali

Nevrhajú tieň

V rade sú siluety dvoch stíhačiek, ktoré majú strašidelný odtieň bielej, na rozdiel od modrej a šedej na iných lietadlách. Je vidieť aj tretiu siluetu, ktorá má rovnaké farby ako skutočné lietadlo, no rovnako ako ostatné dve nevrhá žiadny tieň.

​Primorsko-Akhtarsk nie je jedinou lokalitou, kde bola v posledných mesiacoch pozorovaná táto nezvyčajná aktivita. Satelitná snímka neďalekej leteckej základne Yeysk odhaľuje tiež tri siluety stíhačiek. Vedľa nich je biely obrys bojového lietadla, ktorý nie je vyplnený - v strede dizajnu je viditeľná sivastá dlažba.

O niekoľko týždňov neskôr boli namaľované stíhacie lietadlá odstránené a nahradené skutočnými, prípadne nahradené návnadami alebo natreté tak, aby lepšie pripomínali ruské lietadlá a slúžili ako funkčnejšie návnady.

Lacná taktika

Rusko sa zrejme snaží zmiasť ukrajinské zbrane zamerané na lietadlá pri útokoch na moskovské základne. Moskva chce Ukrajine sťažiť rozpoznanie, ktoré základne sú vyťažené a ktoré nie, povedal Brady Africk, analytik open source spravodajskej služby z think-tanku American Enterprise Institute.

Je to relatívne neškodná a lacná taktika, ktorá môže byť potenciálne veľmi úspešná. Môže byť len malá šanca, že falošné lietadlá sú prospešné alebo efektívne, ale oklamať Ukrajinu, aby plytvala muníciou alebo odhaliť miesto štartu, by sa mohlo ukázať ako „neuveriteľne cenné“ pre Rusko, povedal Africk pre Business Insider.

image

Expozícia, na ktorú nemá každý žalúdok. Zberateľ ľudských kostí predstavuje jednu z najväčších zbierok

„Myslím si, že je to vo všeobecnosti odpoveď na zvyšujúce sa schopnosti Ukrajiny, pokiaľ ide o schopnosť zasiahnuť ruské letiská,“ povedal. „Je to relatívne lacný spôsob, ako sa pokúsiť odradiť alebo sťažiť útok na ruské lietadlá.“

Úspešné útoky

Ukrajina a ďalšie protimoskovské frakcie zaútočili v posledných mesiacoch na niekoľko základní. Patrí medzi ne útok riadených striel na základňu na okupovanom Krymskom polostrove a útoky bezpilotných lietadiel na základne hlboko vo vnútri ruského suverénneho územia.

Africk dodal, že existuje celý rad návnad a líšia sa úsilím a materiálmi, ktoré sa vtedy používajú. Uvidí sa, či najnovšie návnady v Primorsko-Akhtarsku dokážu priviesť Ukrajinu k plytvaniu muníciou, ako sú riadené strely alebo drony s dlhým doletom.

„Vždy ide o kompromis medzi tým, koľko času chcete vložiť do návnady, aby vyzerala ako cieľ, ktorý sa snažíte reprezentovať, oproti tomu, ako to stojí za čas vojakov alebo jednotlivcov, ktorí ho postavia,“ povedal. Zároveň však treba dodať, že klamanie ako stratégia boja sa datuje do konfliktov dávno pred ruskou inváziou na Ukrajinu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 05:17