Vladmir Putin a Vladimir ChavinsonKremeľ
StoryEditor

Dožijete sa 100 rokov, sľuboval Rusom Putinov gerontológ. Ten teraz zomrel ako 77-ročný

ČTK11.01.2024., 13:00h

Jeden z popredných ruských gerontológov, člen ruskej akadémie vied Vladimir Chavinson zomrel vo veku 77 rokov, uviedol na svojom ruskojazyčnom webe denník The Moscow Times s odvolaním sa na oznámenie petrohradského guberátora.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedec, ktorého médiá označovali za „osobného gerontológa“ prezidenta Vladimíra Putina, sa zaoberal problémami starnutia a predĺženia aktívneho života. Patentovaných mal 13 liekov a 64 doplnkov stravy na základe peptidov, teda chemických zlúčenín organického pôvodu, tvorených aminokyselinami.

100 rokov je minimum

Putin ho v roku 2017 vyznamenal štátnym poriadkom za zvláštne zásluhy v medicíne. Vtedy Chavinson – aj s odvolaním sa na Bibliu a na Guinnessovu knihu rekordov – vysvetľoval petrohradskému serveru Fontanka, že ľudský organizmus je schopný dožiť sa 120 rokov a rozhodne minimálne sto rokov.

image

Atentát na Putina, teroristické a biologické útoky ale aj liek na rakovinu. Takto bude vyzerať rok 2024 podľa baby Vangy

Veď Francúzka Jeanne Calmentová sa dožila 122 rokov a Ruska Varvara Semenjakovová 117 rokov, „a tak 100 rokov je minimum“, tvrdil vedec. Lekár v spomínanom interview sľuboval Putinovi ďalších „prinajmenšom 20 rokov“ aktívneho života a označoval ho za „vzor“ s „vynikajúcim potenciálom“.

image

Vladimir Putin

Reuters/Sputnik

Skúseného vodcu nikto nenahradí

Medicína podľa neho mala pomôcť predĺžiť život štátnych predstaviteľov, pretože podľa Chavinsonovho tvrdenia nie je nikto schopný nahradiť skúseného vodcu.

Práve objavné využitie peptidov prinieslo Chavinsonovi svetovú známosť, keď s ich pomocou zachraňoval zdravie likvidátorov havárie v Černobyľskej jadrovej elektrárni. Pomáhal tiež ľuďom postihnutým zemetrasením v Arménsku v roku 1988 a ďalším 112 miliónom ľudí po celom svete, napísal petrohradský gubernátor Oleg Ergašev v nekrológu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 02:14