Putinov vlakTwitter/EetuSeppnen1, sladkovskii, Kremllin.ru
StoryEditor

FOTO Takto vyzerá Putinov luxusný obrnený vlak. 22 vozňov ukrýva vlastné kúpele, kozmetický salón aj tajné technológie

Miroslav Kamody17.11.2023., 09:00h

Vyšetrovanie prvýkrát odhalilo, čo všetko sa ukrýva v luxusnom obrnenom vlaku ruského prezidenta Vladimira Putina. A ten rozhodne na ničom nešetril.

Lajkuj Brainee.sk na

O tom, že ruský prezident Vladimir Putin používa na presuny luxusný obrnený vlak, svet vie už dlhé roky. Doteraz sme však mali možnosť vidieť len niekoľko amatérskych fotografií zvonku, ktoré urobili Rusi poháňaní túžbou vlak vidieť.

Ako však informuje portál Insider, teraz už konečne vieme aj to, ako tento luxus na desiatkach kolies vyzerá zvnútra. Nechýba v ňom kozmetická miestnosť, prístroje proti starnutiu a dokonca ani posilňovňa.

image

Zomrela Vera, údajná Putinova matka. Celý život tvrdila, že ho splodil ženatý muž, prezradila, čo môže za jeho traumu

Niekoľko fotografií a nákresov vlaku zverejnili v stredu v rámci spoločného vyšetrovania Dossier Center, CNN, Süddeutsche Zeitung, Westdeutscher Rundfunk a Norddeutscher Rundfunk.

Reštaurácia, kino aj jedáleň

Médiá citovali dokumenty, rozhovory s bývalými úradníkmi a najmenej 25 500 interných dokumentov patriacich spoločnosti Zircon Service, ktorá vlak už desaťročia obsluhuje. V správe sa uvádza, že vlak stál daňových poplatníkov najmenej 6,8 miliardy rubľov (74 miliónov dolárov), a dodáva, že údržba a servis stoja ročne približne 1,45 miliardy rubľov (15,8 milióna dolárov).

Vlak sa skladá z 22 vozňov, no vyšetrovanie odhalilo, že nie všetky sa vždy používajú súčasne. Osem z nich sú technické vozne, v ktorých sa nachádzajú komunikačné centrá, satelitné zariadenia a dieselová elektráreň.

V ostatných vozňoch sú reštaurácia, kino a honosná jedáleň, ako aj turecký parný kúpeľ hammam a kozmetický salón, uvádza sa v správe. V kozmetickej miestnosti, ktorá je zvukotesná, je podľa správ všetko od „prístrojov proti starnutiu” po „​spevňujúcu emulziu” a masky na tvár s „čerešňovými kvetmi”.

Špeciálny komunikačný systém

Na palube sa nachádza aj vybavenie na záchranu života v núdzových situáciách, ako je ventilátor a defibrilátor, a monitor pacienta. Ďalší vozeň sa zmenil na posilňovňu, ktorá je vybavená posilňovacou lavicou, strojom na hyperextenziu a činkami s hmotnosťou až osem kilogramov.

Putinov bezpečnostný tím (Prezidentská bezpečnostná služba SBP), tiež výslovne požadoval, aby posilňovňa obsahovala cvičebné náradie na "tréning stehenných svalov", dodáva sa v správe. Fámy o Putinovej údajnej posadnutosti zdravím a tým, ako vyzerá, sa v Rusku šíria už dlho.

Najnovšie vyšetrovanie tiež zistilo, že Putin si výslovne vyžiadal špeciálny komunikačný systém vo svojom vlaku, ktorý mu umožňuje sledovať televíziu bez prerušenia počas jazdy v tuneloch.

image

Bezpečnosť na ruský spôsob. Plány Putinovho tajného bunkra pod gigantickým palácom boli roky voľne dostupné na internete

Desiatky zamestnancov

Vždy ho obsluhujú desiatky zamestnancov, ktorí majú pred prácou vo vlaku v čase Putinovej prítomnosti prejsť karanténou. „Ľudia sú vždy pripravení... aby už boli ‘čistí‘ a mohli ísť s prezidentom, keď je vo vlaku,” povedal začiatkom tohto roka pre Dossier Center Gleb Karakulov, bývalý kapitán Federálnej strážnej služby - skupiny, ktorá má za úlohu chrániť najvyšších ruských predstaviteľov.

Zdá sa, že ide o štandardný postup Putina, ktorý začal prijímať extrémne opatrenia na svoju izoláciu počas pandémie COVID-19 - a zjavne s tým neprestáva. V správe zverejnenej v júni 2020 sa uvádza, že vo svojom paláci v Novo-Ogarjove vybudoval špeciálny dezinfekčný tunel, ktorým museli prejsť všetky návštevy.

Tajná železničná sieť

Putin je paranoidný nielen v otázke svojho zdravia, ale aj bezpečnosti. Obrnený vlak jazdí po tajnej železničnej sieti, ktorá zahŕňa paralelné trate a stanice v blízkosti jeho rezidencií po celom Rusku. Predtým o tom informoval ruský investigatívny portál Proekt.

Najnovšie vyšetrovanie však podrobne opisuje, ako dobre je vlak chránený, pričom zistilo, že všetko od stien, dverí a okien je nepriestrelné. Karakulov predtým pre Dossier Center povedal, že vlak má aj tajný cestovný poriadok, aby sa mohol nenápadne pohybovať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 12:14