Pablo NovakX/Next Step, Wikipedia/Santiago Matamoro
StoryEditor

Príbeh najosamelejšieho muža na svete. Pán Novak žije v meste duchov, ktoré na 25 rokov celé zmizlo pod vodou

Miroslav Kamody11.01.2024., 08:00h

Pablo Novak sa vzdal priateľov a dokonca aj vlastnej rodiny, len aby sa vrátil na miesto, kde vyrastal. Problémom ale je, že toto miesto je zdevastované a už nikdy z popola nevstane.

Lajkuj Brainee.sk na

Pred rokom 1985 vedela malá turistická dedinka Epecuén v Argentíne prichýliť až 5-tisíc návštevníkov. Tých sem priamo z Buenos Aires vozili plné vlaky. Turizmus v oblasti rozvinul jeden Angličan, ktorý si v oblasti prenajal pôdu. Ľudí sem lákalo jazero, ktoré podnikateľ dokázal predať tak, ako nikto iný.

Treba však dodať, že k nim nebol úplne férový. Ľuďom tvrdil, že jazero má liečivé vlastnosti a pomáha pri depresii, reume, kožných ochoreniach aj cukrovke. Dokonca si najal talianskych vedcov, aby toto tvrdenie patrične podporili. Argentínčanom viac nebolo treba - veď talianski vedci predsa musia vedieť, čo je skutočne dobré!

image

Číňania chceli postaviť mesto budúcnosti za 100 miliárd dolárov. Výsledkom je však desivé mesto duchov zamorené krokodílmi

Vodná katastrofa

Všetko išlo dobre až do 6. novembra, kedy vzácne počasie vytvorilo seiche, stojatú vlnu v uzavretej alebo čiastočne uzavretej vodnej ploche, ktoré rozmetalo priehradu a následne aj ochrannú hrádzu, ktorá sa starala o bezpečnosť dediny. Voda sa vyšplhala až do výšky 10 metrov a obec sa stala neobývateľnou.

Rozhodnutie o jej obnove však nikdy neprišlo. Mnohé z ruín sú pokryté vrstvou bielej a šedej soli. Domy, chaty, penzióny, hotely aj podniky sa stali definitívnou minulosťou. Celé obyvateľstvo bolo evakuované a oblasť zostala ponorená pod metrovou vodou. 

image

Epecuén

Wikipedia/Santiago Matamoro

Až v roku 2009, takmer presne 25 rokov po ničivej povodni, sa mestečko v dôsledku suchého počasia začalo znovu vynárať z vody. A práve vtedy sa Pablo Novak, muž, ktorý v tomto bývalom turistickom raji vyrastal, vrátil, aby sa v ňom opäť usadil.

Najosamelejší muž na svete

Ako píše portál LadBible, odvtedy je tento 93-ročný muž jediným obyvateľom tajomného mesta duchov a mnohí ho prezývajú „najosamelejší muž na svete“. Pablo tak žije v oblasti, ktoré dnes vyzerá ako vojnová zóna.

image

Je opustené a vymazané z máp. Najnebezpečnejšie mesto na svete je zamorené toxickým materiálom, ktorý máš doma možno aj ty

V rozhovore pre CNN o svojom rozhodnutí zostať vo svojom zničenom rodnom meste vysvetlil: „Až do štyroch alebo piatich rokov po povodni, keď boli vody stále vysoké, sem vôbec nikto nechodil. Bol som úplne sám. Celý deň, každý deň. Strávil som čas hľadaním 20-ročnej fľaše whisky a nakoniec som jednu našiel, ktorú som vypil úplne sám.”

Pablo dokonca opustil svoju manželku, s ktorou žil v susednom meste, len aby sa mohol vrátiť do Epecuénu. Tá sa k nemu, z viac než pochopiteľných dôvodov, odmietla pripojiť. Jeho malý a prašný dom nemá elektrinu je plný zhrdzaveného nábytku.

„V mojom veku si jednoducho užívam život, prechádzam sa po ruinách Epecuénu a dúfam, že sa ma niekto na niečo spýta,“ priznal. „Videl som, ako sa toto mesto zrodilo, a videl som ho zomrieť. Už ma to neovplyvňuje,” dodáva muž, pre ktorého je toto miesto domovom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 22:58