Najnebezpečnejšie mesto na svete je zamorené toxickým materiálom, ktorý máš doma možno aj tyTwitter/asbestos_awareness/
StoryEditor

Je opustené a vymazané z máp. Najnebezpečnejšie mesto na svete je zamorené toxickým materiálom, ktorý máš doma možno aj ty

Michal Čiernik16.11.2023., 11:00h

Najviac kontaminované mesto na južnej pologuli bolo kedysi rušným domovom tisícov obyvateľov. Teraz je úplne opustené a kvôli bezpečnosti vymazané z máp.

Lajkuj Brainee.sk na

Mestečko Wittenoom v západnej Austrálii je jedno z najtoxickejších na svete. K otrave ti stačí len dýchať miestny vzduch. Napriek tomu tam ešte do minulého roku žila posledná obyvateľka.

Nebezpečné mesto duchov však posledné roky láka stále viac odvážnych turistov. Štát však pre ich bezpečnosť mesto doslova vymazal z mapy, vstup do neho je trestný a v najbližšej dobe ho chcú celé zrovnať zo zemou (podľa niektorých správ sa s týmto procesom už malo začať).

image

Lákajú ťa desivé príbehy opustených psychiatrických liečební? Na Slovensku ich nájdeš hneď niekoľko

Búracím prácam však prekážala hŕstka obyvateľov mesta. Ako posledná sa odsťahovala minulý rok 80-ročná Lorraine Thomas.  Aké tajomstvo v sebe toto mesto ukrýva? Kedysi rušné banské mesto v regióne Pilbara je zamorené azbestom.

Azbest je všade

V čase najväčšieho rozkvetu v 30. rokoch 20. storočia tu žili tisíce ľudí a prekvital tu priemysel. Pôda vo Wittenoome bola bohatá na modrý azbest, čo sa snažili využiť húfy Austrálčanov, ktorí sa tam hrnuli za prácou v baniach.

Azbest sa pritom ako materiál hojne používal aj v Československu a neskôr aj na Slovensku. Mnohé budovy obsahujú azbest a ešte horšie sú na tom stavby s eternitovými strechami, ktoré obsahujú azbestové vlákna.

Tisíce mŕtvych

Počas nasledujúcich troch desaťročí sa z neho stalo na prvý pohľad typické banské mestečko, ktoré však svojich miestnych obyvateľov pomaličky zabíjalo. Počas svojho fungovania zomrelo v meste v dôsledku vdýchnutia vlákien modrého azbestu viac ako 2-tisíc ľudí.

Bane boli nakoniec zatvorené v roku 1996, pretože už neboli dostatočne ziskové. Po nich však zostali pri mestečku tri milióny ton toxickej azbestovej hlušiny, ktorá zamoruje okolitý vzduch.

image

Po baniach však zostali pri mestečku tri milióny ton toxickej azbestovej hlušiny, ktorá zamoruje okolitý vzduch.

Twitter/judy_dunlop/

Vláda chce však namiesto odstránenia toxickej haldy skládku kvôli vysokým nákladom len uzavrieť, mesto zbúrať a natrvalo do územia zakázať vstup. „Ak niečo veľmi dlho tajíte a skrývate, časom to bude chcieť vidieť každý,“ reagoval na nárast turistického ruchu v lokalite Bývalý obyvateľ Wittenoomu a bývalý poslanec za stranu Zelených v Západnej Austrálii Robin Chapple. Podľa neho je za zamorenie a tým pádom aj za vyčistenie zodpovedná vláda a ťažobný priemysel.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 02:43