Dario Antonio ÚsugaRaymond K. Azar/Twitter
StoryEditor

Odsúdili najvplyvnejšieho kolumbijského narkobaróna. V base si posedí 45 rokov: Kto je Dairo Antonio Úsuga?

TASRnik09.08.2023., 10:00h

Úsuga bol odsúdený na niekoľko desiatok rokov väzenia. Chytili ho v roku 2021, dovtedy bol najhľadanejším mužom v Kolumbii.

Lajkuj Brainee.sk na

Jedného z najvplyvnejších kolumbijských narkobarónov - Daira Antonia Úsugu, prezývaného Otoniel, - odsúdili v utorok v Spojených štátoch na 45 rokov väzenia. 

Priznal sa

Úsuga sa začiatkom roka priznal k obvineniam z obchodovania s kokaínom. V minulosti bol tento 51-ročný narkobarón vodcom najväčšieho kolumbijského drogového kartelu Clan del Golfo, nazývaného aj Gulf Clan. V roku 2021 ho zadržali v Kolumbii a vlani vydali do Spojených štátov. V januári sa priznal k založeniu zločineckej organizácie, pašovaniu drog a ďalším obvineniam. Zároveň súhlasil so zaplatením 216 milióna dolárov, a to formou konfiškácie majetku.

image

Svätá trojica mafie: Al Capone, Bugsy a Lucky zmenili kriminálny svet. A s ním aj Las Vegas a Sicíliu

Sudkyňa amerického federálneho súdu Dora Irizarryová mu za každé z obvinení uložila trest 45 rokov odňatia slobody, zároveň však oznámila, že tieto tresty si bude odpykávať súbežne. 

Prokuratúra označovala Úsugu za „najbrutálnejšieho a najvýznamnejšieho kolumbijského drogového bosa od čias Pabla Escobara“. Obviňovala ho z toho, že so svojím drogovým kartelom prepašoval do USA v rokoch 2003-2012 najmenej 73 ton kokaínu. 

image

Dario Antonio Úsuga

Raymond K. Azar/Twitter

Úsuga bol až do svojho dolapenia najhľadanejšou osobou v Kolumbii. Zadržali ho v októbri 2021 na severozápade tejto latinskoamerickej krajiny, neďaleko hraníc s Panamou, a to počas rozsiahlej vojenskej operácie. 

Kartel Clan del Golfo má podľa amerického ministerstva spravodlivosti až okolo 6000 členov a patrí k najväčším distribútorom kokaínu na svete.

Šéf zločineckej skupiny

Dario Antonio Úsuga bol šéfom najmocnejšej zločineckej skupiny v Kolumbii a zároveň najhľadanejším mužom v krajine. Jeho moc ale postupne začala slabnúť, a 23. októbra 2021 ho chytili v obci Necoclí, ktorá sa nachádza pri severnej hranici Kolumbie s Panamou, píše sa na portáli Insight Crime.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 05:10