Samovražedná kapsulaX/gani_jonathan
StoryEditor

Vo Švajčiarsku schválili samovražednú kapsulu. Nový spôsob eutanázie nevyžaduje injekciu, v eufórii jednoducho zaspíš

Miroslav Kamody02.01.2024., 15:30h

Ide to aj bez injekcií, ukazuje nový projekt prvého lekára na svete, ktorý kedy legálne podal smrtiacu injekciu za účelom asistovanej samovraždy.

Lajkuj Brainee.sk na

Vo Švajčiarsku bola schválená nová metóda pre tých, ktorí si želajú eutanáziu. Ako píše portál Joe, automat na samovražedné kapsuly, ktorý pripomína zariadenie z animovaného seriálu Futurama, vytvoril Philip Nitschke. Ten bol mimochodom prvým lekárom na svete, ktorý kedy legálne podal smrtiacu injekciu za účelom asistovanej samovraždy.

Nový spôsob eutanázie

Nitschke založil Exit International, skupinu, ktorá sa zasadzuje za legalizáciu dobrovoľnej eutanázie a asistovanej samovraždy. 76-ročný muž chcel vytvoriť „pokojnú, spoľahlivú a bezdrogovú“ alternatívu pre tých, ktorí vedia, že chcú ísť cestou eutanázie, ale nepáčili sa im iné možnosti.

image

Programátor si vytvoril vlastnú manželku s umelou inteligenciou. Rozprávali sa tak veľmi, až ju nakoniec musel eutanázovať

Za normálnych okolností musia pacienti podstúpiť injekciu tekutého pentobarbitalu sodného od lekára. To spôsobí, že po niekoľkých minútach zaspia, potom upadnú do kómy a nakoniec prichádza smrť. Nitschkeho stroj však umožňuje iný spôsob umierania.

Interiér sa zaplaví dusíkom

Lekár odhalil, že už neexistujú žiadne ďalšie zákonné požiadavky na to, aby kapsula spĺňala pred jej použitím. „Osoba sa dostane do kapsule a ľahne si,” vysvetlil pre Swiss-info. „Je to veľmi pohodlné. Bude im položených niekoľko otázok a keď odpovedia, môžu stlačiť tlačidlo vo vnútri kapsuly, čím sa mechanizmus aktivuje.”

Zariadenie zaplaví interiér kapsule dusíkom, čím sa rapídne zníži hladina kyslíka na 1 percento z 21 percent. „Človek sa bude cítiť trochu dezorientovaný a môže pociťovať miernu eufóriu, kým stratí vedomie. Celé to trvá asi 30 sekúnd. Smrť nastáva prostredníctvom hypoxie a hypokapnie, nedostatku kyslíka a oxidu uhličitého. Neexistuje žiadna panika, žiadny pocit dusenia.“ Doktor dodal, že v posledných chvíľach dusík pacientom dodá euforický pocit.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. apríl 2024 08:01