Praha sa meníFacebook/Petr Hlaváček - náměstek pro rozvoj, YouTube/Dopravní podnik hl. m. Prahy
StoryEditor

FOTO Bratislava môže len ticho závidieť. Praha dostane nádhernú prístavbu vlakovej stanice aj unikátnu lanovku

Miroslav Kamody29.11.2023., 11:30h

Praha sa posúva vpred a ukazuje, ako má vyzerať moderná metropola. A Bratislava môže akurát tak blednúť závisťou.

Lajkuj Brainee.sk na

Už sme si akosi zvykli, že Bratislava v porovnaní so susednými metropolami v mnohom zaostáva. A keď dôjde na tému hlavných vlakových staníc, je to ešte citeľnejšie. Ako píše portál iDnes, v pondelok predstavili zástupcovia Prahy a Správy železníc (SŽ) plánovanú podobu novej odbavovacej haly hlavnej vlakovej stanice.

Pred stanicou vznikne konštrukcia, ktorá prepojí odbavovaciu halu s okolím. Víťazný návrh s názvom Šťastný Hlavák je dielom kodanského architektonického štúdia Henning Larsen Architects. Premena stanice a priľahlého parku by sa mala začať v roku 2028 a podľa odhadu vyjde asi na dve miliardy korún (824 miliónov eur).

image

FOTO Takto vyzerá tohtoročný Tatranský ľadový dóm. Otvoria ho už zajtra, je venovaný návšteve kráľovnej Alžbety II. v Tatrách

Zásadná premena okolia

Predmetom súťaže, ktorá sa začala vlani v máji, bolo komplexné riešenie stanice a jeho najbližšieho okolia. Súťažné tímy dostali za úlohu navrhnúť novú podobu odbavovacej haly, ktorej rekonštrukciu SŽ v najbližších rokoch plánuje. Ďalej sa riešili úpravy Vrchlického sadov a napojenie na novú električkovú trať, ktorá povedie od Národného múzea pred budovu stanice a následne Opletalovou ulicou do Bolzanovej ulice.

Z troch finalistov vybrala hodnotiaca komisia návrh dánskeho štúdia, ktorý harmonicky kombinuje architektúru, urbanizmus, krajinárstvo a dopravu. Dominantným prvkom návrhu je veľká drevená konštrukcia. Tá sa bude klenúť od naďalej presklenej odbavovacej haly, ktorú čiastočne zastreší, smerom k Vrchlickému sadu.

Pod ňou prepojí priestor pred stanicou s úrovňou magistrály široké schodisko, na ktoré nadviaže nový prechod cez frekventovanú cestu smerom k historickej Fantovej budove. Úprav sa dočkajú aj parkovisko či priestranstvo pred stanicou, kde vznikne nová zastávka električky.

Jedinečná lanovka

Aby toho nebolo málo, portál Prague Morning informoval, že Pražský dopravný podnik zverejnil ukážku pripravovanej mestskej lanovky, ktorá má spojiť štvrte Podbaba, Troja a Bohnice. Video ilustruje predpokladanú trasu a stanice a poskytlo zaujímavý pohľad na transformačný projekt, predstavilo trasu a infraštruktúru lanovky a kabínky.

Neexistencia slušného spojenia MHD medzi Prahou 6 a Prahou 8 je dlhodobo zdrojom kritiky miestnych obyvateľov. V súčasnosti, hoci to na mape vyzerá byť len krátky skok cez rieku, ak sa chceš dostať z Podbaby do Bohníc, musíte ísť po extrémne okružnej trase, ktorá sa prepletá okolo a potom cez Vltavu a trvá približne 40 minút.

Lanovka skráti tento čas jazdy iba na 15 minút, čo je ešte rýchlejšie ako cesta autom. V Tróji bude aj medzistanica, ktorá bude umiestnená pri budúcom novom vstupe do zoologickej záhrady. Tým by sa mal vyriešiť ďalší problém s tranzitom, keďže v súčasnosti je prístup do zoo mestskou hromadnou dopravou náročný a zatiaľ ju obsluhuje len preplnený autobusový spoj.

Celkové náklady na projekt lanovky by sa mali vyšplhať na dve miliardy korún (824 miliónov eur), čo je približne o 500 miliónov viac, ako sa pôvodne predpokladalo. Lanovka by mala byť v prevádzke do roku 2025.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 02:31