Košičania ovládajú anglický jazyk najlepšie v rámci SlovenskaBrainee x Canva
StoryEditor

Ktoré slovenské mesto najlepšie ovláda anglický jazyk? Bratislava sa môže schovať, jasným víťazom je východ

TASR19.11.2023., 14:19h

Obyvatelia východného Slovenska, predovšetkým mesta Košice, majú zo Slovákov najlepšie znalosti anglického jazyka. Najhoršie je na tom Banskobystrický a Trenčiansky kraj. Vyplýva to z prieskumu EF English Proficiency Index 2023, ktorý každoročne realizuje vzdelávacia organizácia EF Education First. Slovensko sa v ňom umiestnilo na 18. mieste.

Lajkuj Brainee.sk na

Prieskumu sa zúčastnilo 2,2 milióna ľudí zo 113 krajín, pre ktorých angličtina nie je rodným jazykom. V rebríčku vedú Holanďania, na druhé miesto sa dostal Singapur a za ním nasleduje Rakúsko. Slovensko pritom patrí medzi krajiny s vysokou úrovňou ovládania angličtiny, vyplýva z prieskumu.

image

KVÍZ Patril by si na Rokforte k premiantom? V tom prípade určite poznáš všetky tieto zaklínadlá

„Vysoká úroveň odbornosti angličtiny, ktorú v prieskume Slováci dosiahli, hovorí o tom, že si v tomto jazyku vedia prečítať noviny, rozumejú televíznym programom a nemajú problém pripraviť pracovnú prezentáciu po anglicky,” uviedla country manažérka EF Education First Monika Barboráková.

Pohoršili sme si

Mladí ľudia vo veku od 21 do 25 rokov hovoria po anglicky na Slovensku najlepšie a sú jedinou vekovou skupinou, ktorá sa oproti minulému roku zlepšila. Napriek rastu znalosti angličtiny v posledných 12 rokoch sa Slováci oproti výsledkom z minulého a predminulého roka zhoršili. Lepšie sú na tom Poliaci aj Maďari, horšie opätovne dopadli Česi.

image

Košice

Unsplash/Mohammed Thoufik

V prieskume sa tento rok ešte viac prehĺbil rozdiel medzi pohlaviami. Znalosť angličtiny sa u mužov zlepšuje, no u žien klesá. „Tento stav môže byť spôsobený zaujatosťou vzdelávacích systémov alebo nerovnakým prístupom, ktorý zažívajú ženy v mnohých štátoch. Rozdiel medzi pohlaviami však nie je vo svete rovnomerný - v 63 krajinách sú muži a ženy v angličtine na rovnakej úrovni alebo sa k nej približujú,” vysvetlila Barboráková.

Ako je na tom zvyšok sveta

Z analýzy regiónov sveta vyplýva, že vo východnej Ázii sa úroveň ovládania angličtiny znižovala štyri roky po sebe, pričom tento rok sa jej pokles zrýchlil v Japonsku a Číne.

image

Slováci sa kedysi ruštinu učili povinne. Ovládate aspoň základné slovíčka? Otestujte sa v kvíze

Na Blízkom východe stagnuje úroveň angličtiny, zatiaľ čo v Južnej Amerike pretrváva zlepšovanie, s výnimkou klesajúcej úrovne znalosti v Mexiku a pomalšieho tempa v Brazílii. V Afrike je znalosť angličtiny zväčša stabilná, no Tunisko a Alžírsko sa výrazne zlepšujú.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. máj 2024 07:18