Vojna na UkrajineReuters/Alina Smutko
StoryEditor

Rusi menia pohľad na vojnu. Väčšina z nich si praje mierové rokovania, ukázal prieskum

ČTK16.11.2023., 10:00h

V novom ruskom prieskume mienky sa prvýkrát viac Rusov vyslovilo za mierové rokovania s Ukrajinou ako za pokračovanie vojny.

Lajkuj Brainee.sk na

Svoj v poradí už trinásty prieskum o postoji Rusov k vojne na Ukrajine uskutočnila spoločnosť Russian Field. Na začatie mierových rozhovorov sa vyslovilo 48 percent oslovených ľudí, zatiaľ čo za pokračovanie vo vojne 39 percent ľudí.

Keď mali ale respondenti vybrať, či dávajú prednosť ruským „útočným operáciám“ pred „stiahnutím vojsk“ alebo „udržaním súčasných pozícií“, tak si 66 percent z nich zvolilo udržanie súčasných pozícií a 60 percent útočné operácie.

image

VIDEO Dieťa sa v nemocnici skrývalo pred Putinom pod perinou. Zoberiem ti telefón, hrozila mu matka

Nie je to také ružové

Za stiahnutie vojsk sa v prieskume vyslovilo 32 percent ľudí. Ako neúspešné zhodnotilo ruské bojové operácie na Ukrajine v prieskume len 25 percent ľudí.

Počet tých, ktorí by si priali začiatok mierových rokovaní, je ale aj tak teraz najvyšší za celú dobu, keď spoločnosť prieskumy vykonáva. Prečo tomu tak je, nemožno podľa predstaviteľky agentúry Russian Field Darji Pavlovovej z daného prieskumu určiť.

Podľa nej by to ale mohlo súvisieť s únavou a so sledovaním správ v médiách. Správy o zásadných ruských úspechoch z frontu neprichádzajú, ale vojna sa aj tak odráža na každodennom živote Rusov.

image

Vojna na Ukrajine

Reuters/Alina Smutko

Budúcnosť vidia pesimisticky

Mnoho obyvateľov Ruska vidí navyše svoju budúcnosť pesimisticky. Vyše 43 percent respondentov uviedlo, že podľa nich sa v budúcnosti ich ekonomická situácia zhorší.

Ukrajina v súčasnosti mierové rozhovory s Ruskom odmieta a presadzovanie mierových rokovaní označuje za proruskú pozíciu. Prieskumu vykonaného v októbri sa zúčastnilo 1 611 ľudí, z ktorých 55 percent tvorili ženy a 45 percent predstavovali muži. Väčšina respondentov mala vysokoškolské vzdelanie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 02:34