Ratel SВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!/Youtube
StoryEditor

Ovplyvnia vývoj vojny? Kyjev oznámil zahájenie výroby bojového robota. Dokáže uniesť protitankovú mínu

ČTKiDnes.cz25.10.2023., 14:30h

Ukrajina vyvinula a zahájila sériovú výrobu bojového robota, ktorý vybuchne pri zásahu cieľa. Oznámil to podpredseda ukrajinskej vlády Mychajlo Fedorov podľa ruskojazyčného webu stanice BBC a portálu Ukrajinska pravda. Stroj nazvaný Ratel S sa pohybuje po zemi a podľa vicepremiéra môže byť vybavený, okrem iného, protitankovou mínou.

Lajkuj Brainee.sk na

„Vojaci ho používali ako mobilnú bojovú hlavicu,“ uviedol Fedorov, ktorý zároveň na platforme Telegram zverejnil snímky a video zbrane. „Vďaka tejto technológii môže operátor z bezpečného miesta vyhodiť do povetria nepriateľský tank alebo poľné opevnenie,“ dodal, píše sa na portáli iDnes.cz.

Môže zneškodniť tank

Robot sa podľa ukrajinského vicepremiéra môže pohybovať maximálnou rýchlosťou 24 kilometrov za hodinu s dojazdom šesť kilometrov. Bez dobíjania vydrží pracovať dve hodiny. 

Bojového robota podľa Ukrajinskej pravdy vyvinula organizácia Brave 1, ktorú založilo niekoľko ukrajinských ministerstiev, a jej úlohou je rozvoj vojenských technológií. 

Informácie o zahájené testov pozemného dronu schopného dopraviť mínu pod tank sa podľa BBC objavili už v máji. Medzi výhody robota podľa odborníkov patrí jeho jednoduchosť a nízka cena, medzi nevýhody potom rozvor (parameter označujúci vzdialenosť predných a zadných kolies), ktorý môže sťažiť použitie zbrane v snehu, podotkla BBS s odkazom na jav, keď sa v ukrajinských a ruských rovinách na jar a na jeseň mení pôda na blato a bažinu. 

Podobné pozemné bojové roboty vyvíjajú aj Rusi, ale zatiaľ sa podľa BBC neobjavili správy o ich uvedení do sériovej výroby.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 18:15