Dmitrij Medvedev a Vladimir Putin.Reuters/
StoryEditor

„Hyena, ktorá chce začať tretiu svetovú vojnu.“ Medvedev varuje Poľsko, aby sa vyhlo zániku

iDnes.czkh03.11.2023., 15:00h

Ruský exprezident Dmitrij Medvedev varoval Poliakov, že sú v Rusku považovaní za „nebezpečného nepriateľa“ a ak budú pokračovať v súčasnom kurze, môžu podľa neho prísť o svoju štátnosť. Uviedol to v článku, v ktorom sa venuje rusko-poľským vzťahom. Bývalá hlava štátu tiež rozvíja myšlienku, že poľská „hyena“ začne tretiu svetovú vojnu.

Lajkuj Brainee.sk na

„Budeme ich považovať za večného nepriateľa. Ak neexistuje nádej na zmierenie s takýmto nepriateľom, Rusko by malo k jeho osudu zaujať jednotný a veľmi tvrdý postoj. História už viackrát vyniesla nad odvážnymi Poliakmi nemilosrdný verdikt: nech sú revanšistické plány akokoľvek ambiciózne, ich neúspech môže viesť k zániku poľskej štátnosti ako celku,“ domnieva sa Medvedev.

Ako píše portál IDnes.cz, v úvode článku uverejneného na stránkach Rossijskaja gazeta cituje údajný výrok britského vojnového premiéra Winstona Churchilla: „Bez ruských vojsk by Poľsko bolo buď zničené, alebo by sa zmenilo na otrocký štát a samotný poľský národ by bol vymazaný z povrchu zemského.“

Píše tiež, že Poliaci sa svojou podporou „krvavého režimu v Kyjeve“ stali najzúrivejším členom NATO a že sa veľmi snažia prehĺbiť „ukrajinskú krízu“. „V dôsledku toho sa ťažisko medzinárodnej politiky presunulo do východnej Európy. Len za niekoľko mesiacov sa Poľsko po odtrhnutí z reťaze stalo frontovým štátom a jeho význam ako regionálneho súpera Ruska výrazne vzrástol,“ píše.

image

Spravodlivosť na ruský spôsob. Profesora poslali na 12 rokov do väzenia za vlastizradu, Moskva sa bojí zahraničných spoluprác

„Zúrivá rusofóbia“ Poliakov vraj účinne pochovala vzťahy medzi oboma krajinami. Podpora Ukrajiny je však podľa neho len zásterkou pre stáročia trvajúcu snahu Poľska zaujať vedúce miesto v Európe a na „kolektívnom Západe“, a to za cenu životov susedov a vlastných občanov.

„Vojenské posilňovanie Poľska a jeho vojenská prítomnosť na Ukrajine môžu vyvolať priamu konfrontáciu medzi Varšavou a Bieloruskom a Ruskom,“ domnieva sa. „V takom prípade spojenecká skupina primerane zareaguje, aby zabránila hrozbám prameniacim zo zlých ambícií poľského zriadenia. Neuvážené kroky Poľska, ak ich nerozumne podporia spojenci z NATO, by mohli mať ďalekosiahle a nebezpečné dôsledky pre celý svet. Poľsko potom zohrá úlohu ‘hyeny Európy‘, ktorá rozpútala tretiu svetovú vojnu,“ varuje bývalý prezident.

Poliaci na Medvedevov osemtisícový traktát bezprostredne nereagovali. Napriek tomu sú poľsko-ruské vzťahy už dlho napäté a vojna na Ukrajine ich ešte viac prehĺbila. Spojenci Ukrajincov v Poľsku obviňujú Rusov zo snahy destabilizovať ich krajinu dezinformáciami a špionážou. Moskva odsúdila tento "nepriateľský postoj" Varšavy voči nej a ruským záujmom v Poľsku.

Sám Medvedev pôsobil dojmom liberálneho reformátora, keď bol ruským prezidentom. Vo funkcii vystriedal diktátora Vladimira Putina v rokoch 2008 až 2012. Súčasný podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady je, naopak, zúrivý jastrab, ktorý sa pravidelne púšťa do Západu. Diplomati sa podľa agentúry Reuters domnievajú, že jeho postoje ukazujú, ako rozmýšľajú najvyššie kruhy kremeľskej elity.

image

Nahradí vagnerovcov nová skupina s názvom Redut? Verbujú aj ženy a sú údajne pod úplnou kontrolou Kremľa

Na adresu samotného Poľska ruský exprezident predtým napríklad poznamenal, že je jasné, prečo muselo v 18. a 19. storočí „nevyhnutne zahynúť“. Vtedy mal na mysli obdobie, keď bolo Poľsko rozdelené medzi veľké monarchie - Rusko, Rakúsko a Prusko a Nemecko. „Samozrejme, nejde o pôvodnú poľskú národnosť, chvalabohu, ale o falošnú civilizáciu a falošnú národnosť, ktorá jej bola vnútená,“ vysvetlil ruský politik „pravý význam“ tzv. východnej otázky.

Minulý týždeň potom Medvedev zaútočil aj na Českú republiku. Reagoval tak na vyjadrenia českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského, ktorý vyzval Rusko, aby anektovaný Krymský polostrov vrátilo Ukrajine.

„Pomoc EÚ by mala byť zameraná predovšetkým na to, aby si Ukrajina vzala späť Krym. To si myslí takzvaný minister zahraničných vecí Českej republiky, ktorý tento názor vyjadril na satanistickom banditskom sabate, ktorý sa konal v jeho krajine. Odvážni ľudia, ale bez rozumu. Takže chcete spravodlivosť v nacistickom štýle? Potom prijmite rozhodnutie v Českej republike vrátiť Sudety Nemcom a obnovte Sudety,“ napísal Medvedev na sociálnej sieti X.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 12:58