Rusko má novú súkromnú vojenskú spoločnosť Redut.Twitter/mavkaslavka/
StoryEditor

Nahradí vagnerovcov nová skupina s názvom Redut? Verbujú aj ženy a sú údajne pod úplnou kontrolou Kremľa

Michal Čiernik26.10.2023., 09:00h

Po Prigožinovej vzbure a následnej smrti si Putin našiel oddanú náhradu za vagnerovocov. Čo je Redut a akú úlohu plnia v Ruskej armáde?

Lajkuj Brainee.sk na

Po páde poprednej vagnerovej skupiny v dôsledku smrti jej zakladateľa Jevgenija Prigožina a jeho pravej ruky Dmitrija Utkina pri leteckom nešťastí rastie v Rusku nová súkromná vojenská spoločnosť (PMC).

Redut vznikla v roku 2008 spojením niekoľkých menších veteránskych zoskupení ruskej zahraničnej spravodajskej služby, ruského letectva a jednotiek ruského ministerstva obrany.

image

Putin chce koniec vojny, zároveň sa chváli strelou s neobmedzeným doletom. Prezradil, kvôli čomu mohol Prigožin zomrieť

Do invázie na Ukrajinu a do pádu vagnerovcov mal len pár stovák členov, ktorí sa starali prevažne o ochranu konvojov a ruských podnikov v zahraničí, ako napríklad JSC Stroytransgaz v Sýrii. Okrem nasadenia na Ukrajine sa údajne zúčastnili aj Rusko – Gruzínskej vojny.

Podľa eurasiantimes bola skupina Redut vytvorená výlučne na ochranu a zabezpečenie podnikov Gennadija Timchenka, bývalého dôstojníka KGB a ruského oligarchu blízkeho Putinovi. Timchenko je tiež známy tým, že vo svojom plynárenskom impériu drží obrovské množstvo aktív a z bezpečnostných služieb Redutu najviac profituje.

Prigožinova smrť

Ich popularita vo veľkom stúpla až po páde vagnerovcov a Prigožinovej smrti. Od jeho potlačenej vzbury v lete sa rady Redutu extrémne posilnili a z 2-tisíc členov na začiatku invázie na Ukrajinu sa jednotky Redutu nafúkli približne na 7-tisíc členov, uvádza Financial Times.

image

Ich popularita vo veľkom stúpla až po páde vagnerovcov a Prigožinovej smrti.

Tasr/ap/

V skutočnosti však Redut nie je vojenská spoločnosť typu vagnerovcov. Ide náborový systém pre bojové jednotky, ktorý koordinuje a financuje ruská armáda, najmä jej spravodajská agentúra, známa ako GRU, píše portál Radio Free Europe/Radio Liberty. Pod organizáciu patria údajne desiatky jednotlivých oddielov, ktoré sú okrem Ruska platené aj súkromnými spoločnosťami ako Gazprom, čo ich oddanosť tak trochu podkopáva.

Tieto jednotky nemajú spoločnú štruktúru ani ideológiu. Namiesto toho majú len spoločný náborový program, v ktorom bojovníci podpisujú zmluvy so spoločnosťou. Následne sú pridelený do jednotiek, ktoré sú častokrát iné ako v zmluve.

Verbujú aj ženy

Najnovšie táto súkromná vojenská spoločnosť verbuje do boja na Ukrajine aj ženy. Ponúkajú im pozície ostreľovačov a operátorov bezpilotných lietadiel. Podľa ruských novín, ktoré cituje Kyivpost im Redut ponúka za pol roka plat približne 220-tisíc rubľov, čo je približne 2220 eur.

Za zranenia na fronte majú nárok dostať 1 až 3 milióny rubľov (desať až 30-tisíc eur) a za smrť ponúkajú rodinám obetí v prepočte 50-tisíc eur. Po skončení zmluvy získajú všetci účastníci status veterána. Ak potenciálnym žoldnierom chýbajú zručnosti v manipulácii so zbraňami, môžu absolvovať mesiac vojenského výcviku v okupovanom Donecku. Po skončení zmluvy získajú všetci účastníci status veterána.

„Najskôr sme nemali ženy, mali sme len mužov. Teraz sme sa rozhodli, že skúsime predstaviť ženské ostreľovacie družstvo a ženské bezpilotné komando, pretože do toho môžu aj ženy,“ prezradil pre ruské noviny nemenovaný náborový pracovník z práporu Borz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 09:25