VäzenieHN/Peter Mayer
StoryEditor

Spravodlivosť na ruský spôsob. Profesora poslali na 12 rokov do väzenia za vlastizradu, Moskva sa bojí zahraničných spoluprác

TASR28.10.2023., 10:45h

Moskovský súd v piatok odsúdil ruského profesora fyziky Anatolija Gubanova na 12 rokov väzenia za vlastizradu v súvislosti s obvineniami, že prezradil tajné informácie o ruskom leteckom priemysle.

Lajkuj Brainee.sk na

Gubanova (66) zadržali v Moskve ešte koncom roka 2020 na základe podozrení, že poskytoval utajené informácie týkajúce sa vývoja hypersonických technológií kolegom z Holandska. S tými podľa denníka The Moscow Times spolupracoval na projekte HEXAFLY-INT – prvom civilnom hypersonickom lietadle na svete.

image

Na fronte je to ako v Las Vegas. Ruskí vojaci prehovorili o náraste užívania drog

Hrozilo mu až 20 rokov

Podľa ruských úradov sa Gubanov spriahol so svojím kolegom a fyzikom Valerim Golubkinom (70), ktorý na projekte tiež pracoval a ktorého zadržali pred dvomi rokmi na základe obvinení z vlastizrady. V júni ho podobne ako Gubanova odsúdili na 12 rokov väzenia.

Ruské médiá informovali, že Gubanov sa k skutkom priznal a od sudcu si vypýtal nižší trest, ako je minimálnych 12 rokov za vlastizradu. Súd mu však žiadosť zamietol. V Rusku za vlastizradu hrozí maximálny trest 20 rokov väzenia, pripomína denník The Moscow Times.

Žiadne štátne tajomstvo nevyzradil

Podľa ruskej ľudskoprávnej iniciatívy Pervij Odtel (Prvé oddelenie) informácie, ktoré Gubanov i Golubkin  poskytli holandským kolegom, preskúmali tri špecializované komisie, pričom žiadna z nich nenašla v správach štátne tajomstvo.

V posledných rokoch v Rusku uväznili niekoľko výskumníkov a odborníkov. Podľa kritikov ide o výsledok narastajúcich obáv Moskvy z vedeckých spoluprác so zahraničím, píše AFP.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 14:41