V New Yorku bojujú proti vytlačeným zbraniam.Profimedia.cz/
StoryEditor

V New Yorku bojujú proti vytlačeným zbraniam. Štát chce predávať 3D tlačiarne len na povolenie

PETR BLAŽEKiDnes.cz22.10.2023., 16:00h

Politici v americkom štáte New York chcú regulovať predaj 3D tlačiarní, ktoré umožňujú vytlačiť súčiastky strelných zbraní. Navrhnutý zákon, ktorý by sa dotkol prakticky všetkých 3D tlačiarní, chce povoliť nákup len tým zákazníkom, ktorí prejdú takzvanou kontrolou spôsobilosti.

Lajkuj Brainee.sk na

Zákon, ktorý v polovici októbra predložila senátorka Jenifer Rajkumarová, je ďalším z pokusov obmedziť dostupnosť zbraní, predovšetkým tých neidentifikovaných. 3D tlač totiž využívajú jednak tí, ktorí na legálne získanie zbrane nemajú nárok, alebo na obstaranie takej zbrane, s ktorou možno spáchať trestný čin s menším rizikom odhalenia.

Chýbajúce sériové číslo totiž komplikuje prípadné vyšetrovanie a absencia kovových súčastí zabraňuje odhaleniu zbrane niektorými bežnými detekčnými metódami.

Ľahko dostupné zbrane

V memorande publikovanom súbežne s návrhom zákona senátorka tvrdí, že široká dostupnosť súkromne vyrobených neidentifikovaných zbraní, ktoré sa dajú kúpiť v prepočte už od 200 eur, predstavuje veľký problém. Len v roku 2022 ich bolo v štáte New York zabavených 637 a počet incidentov s týmito zbraňami sa medzi rokmi 2019 a 2022 zvýšil desaťnásobne.

image

Umelá inteligencia ako budúcnosť vojenstva. Z robotov s AI sa môžu stať vraždiace mašiny

V diskusii pod navrhnutým zákonom na senátnom webe štátu New York zaznievajú kritické argumenty. Popri tých triviálnych (“Budú rovnaké reštrikcie obmedzovať aj predaj nožov alebo kladív?“) sa objavila aj kritika, že návrh napríklad nerieši 3D tlačiarne dovezené zo zahraničia.

Predovšetkým však zaznievajú pochybnosti ohľadom navrhnutých pravidiel a obavy, že by išlo o veľké obmedzenie pre školy a firmy. Zákon totiž počíta pre kontrolu registrov s dvojtýždňovou lehotou.

Bitka o definícii strelnej zbrane

Regulácia 3D tlačiarní je zatiaľ posledným pokusom v boji s domácou výrobou strelných zbraní. Len v štáte New York boli v marci 2023 predložené dva zákony, ktoré by 3D tlačené zbrane a komponenty výslovne zahrnuli pod existujúce normy regulujúce ich výrobu. A do toho na federálnej úrovni prebieha súdna bitka administratívy prezidenta Bidena s texaským sudcom.

Vládny úrad pre alkohol, tabak a zbrane (ATF) totiž v roku 2022 zmenil definíciu strelnej zbrane tak, že teraz zahŕňa aj komponenty. To okrem iného znamená, že každý, kto vyrába – napríklad pomocou 3D tlače – komponenty k strelným zbraniam, musí každú z nich opatriť sériovým číslom a poskytovať súčinnosť pri prípadnom vyšetrovaní. Texaský súd túto zmenu však v júni napadol.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 19:52