Čína vyvinula novú laserovú super zbraň ako zo sci-fi filmu.Twitter/jack Straw/
StoryEditor

Čína vyvinula novú laserovú super zbraň ako zo sci-fi filmu. Nikdy sa neprehreje a neklesne jej výkon

Michal Čiernik19.08.2023., 09:00h

Na chladenie svojej super zbrane používajú novú technológiu, pri ktorej do systému pumpujú plyn, ktorý odvádza nadmerné teplo.

Lajkuj Brainee.sk na

Výskumníci z Národnej univerzity obranných technológií v Číne tvrdia, že prekonali najväčší problém pri výrobe laserových zbraní - prehrievanie.

Vysokoenergetické laserové systémy sa používajú na zneškodnenie bezpilotných lietadiel, ako sú vojnové drony. Tieto zbrane sa však počas každého použitia extrémne zohrejú, čo následne núti operátorov technológiu vypínať, aby sa ochladila.

Čínski vedci však údajne vyvinuli chladiaci systém, ktorý vháňa plyn do zbrane, aby vytlačil teplo a optimalizoval tok lasera kvôli presnejšej streľbe. „Toto je obrovský prielom v zlepšovaní výkonu vysokoenergetických laserových systémov,“ povedal tím vedený vedcom v oblasti laserových zbraní Yuan Shengfu pre South China Morning Post.

Lepšie zameriavanie

Yuanov tím vyvinul vnútorný systém na regulovanie dráhy lúča, ktorý využíva plyn na elimináciu odpadového tepla a udržiavanie čistého plynného prostredia v zbrani. „Vysokokvalitné lúče môžu byť vyrobené nielen v prvej sekunde, ale môžu sa aj udržiavať na neurčito,“ vysvetlil vedec.

Okrem odstránenia prebytočného tepla prúd plynu znižuje vibrácie v laseri pre väčšiu presnosť. A je tiež navrhnutý tak, aby udržiaval zaostrovacie zrkadlá zbrane čisté.

Zatiaľ čo sa kedysi myslelo, že laserové zbrane sú obmedzené na sci-fi filmy, vlády na celom svete pracujú na zdokonaľovaní technológie už desaťročia. „Od vynálezu prvého rubínového lasera v roku 1960 boli ľudia nadšení z prechodu z kinetickej energie na laserovú energiu. Snívali o tom, že laserové lúče sa stanú „lúčmi smrti“, ktoré môžu okamžite zničiť cieľ,“ povedal Yuan a jeho kolegovia. 

image

Umelá inteligencia ako budúcnosť vojenstva. Z robotov s AI sa môžu stať vraždiace mašiny

„Bohužiaľ, uplynulo 60 rokov a zatiaľ čo boli vyvinuté rôzne typy laserov, aplikácia vysokoenergetických laserových systémov nebola úspešná,“ dodal vedec, ktorý dúfa, že jeho nový vynález túto situáciu zmení.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 01:00