Falošný právník vyhral 26 prípadov.Twitter/africafactszone/
StoryEditor

Predstieral, že je advokát, bez vzdelania vyhral desiatky prípadov. Polícia ho zatkla, muž ďakuje podporovateľom

Michal Čiernik16.10.2023., 14:00h

Úrady v Keni obvinili falošného právnika, ktorý vyhral 26 prípadov. On však tvrdí, že je nevinný a poďakoval ľuďom, ktorí ho podporujú.

Lajkuj Brainee.sk na

Keňská polícia zatkla muža, ktorý nelegálne ponúkal právne služby pod menom Brian Mwenda. Podľa BBC podvodníka obvinili aj z krádeži identity skutočného právnika menom Brian Mwenda Ntwiga. Miestne médiá informovali, že „falošný právnik“ vyhral desiatky súdnych sporov napriek tomu, že nemal potrebné vzdelanie.

image

Prípad Michaela Jacksona a jeho údajné zneužívanie detí sa môže opäť otvoriť. Potencionálne obete sa úspešne odvolali na súde

Prípad v posledných dňoch zaujal východoafrickú krajinu a vyvolal reakcie od pobúrenia až po pobavenie. Nigerian Tribune uviedol, že právnik vyhral 26 prípadov a všetky ich riešil pred, sudcami odvolacieho súdu a sudcami najvyššieho súdu. „Pobočka chce upozorniť všetkých členov spoločnosti a verejnosť, že Brian Mwenda Njagi nie je advokátom Najvyššieho súdu Kene a nie je ani členom pobočky,“ uviedol oficiálny účet nairobskej pobočky kenskej právnickej spoločnosti na Twitteri.

Na podvod sa prišlo až po rade sťažností a hlavne, keď sa do právnického systému chcel prihlásiť skutočný Brian Mwenda Ntwiga.

Podvodník si získal fanúšikov

Napriek odsúdeniu kenskou právnickou spoločnosťou (LSK) a tamojším riaditeľom prokuratúry si údajný podvodník získal niekoľko priaznivcov.Kenská Centrálna organizácia odborových zväzov (COTU) ho ocenila ako „brilantnú mladú myseľ“, ktorá uspela „bez potrebnej kvalifikácie“.

Podporil ho aj Mike Sonko, kontroverzný bývalý guvernér hlavného mesta Kene Nairobi. Sonko zverejnil na sociálnej sieti video, v ktorom uviedol, že muž stojaci vedľa neho je obvinený „falošný právnik“.

„Rád by som vyjadril svoju vďaku ľuďom, ktorí ma podporujú a modlia sa za mňa... časom budem môcť toto nedorozumenie objasniť,“ prezradil muž na videu, ktorý vyzeral ako Mwenda.

Napriek tejto podpore kenský riaditeľ prokuratúry Renson Mulele Ingonga uviedol, že „pán Mwenda“ čelí trestnému stíhaniu. „Nariadil som generálnemu inšpektorovi Národnej policajnej služby, aby vykonal urýchlené komplexné vyšetrovanie,“ napísal Ingonga.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 02:07