Prípad Michaela Jacksona a jeho údajné zneužívanie detí sa môže opäť otvoriť.Twitter/919news/
StoryEditor

Prípad Michaela Jacksona a jeho údajné zneužívanie detí sa môže opäť otvoriť. Potencionálne obete sa úspešne odvolali na súde

Michal Čiernik24.08.2023., 09:00h

Wade Robson a James Safechuck, dvaja muži, ktorí už dlho tvrdili, že ich zosnulý Michael Jackson sexuálne zneužíval, keď boli deti, budú môcť znovu otvoriť zamietnuté súdne spory proti Jacksonovi.

Lajkuj Brainee.sk na

Trojčlenný senát 2. okresného odvolacieho súdu v Kalifornii rozhodol, že žaloby Wadea Robsona a Jamesa Safechucka nemali byť nižším súdom zamietnuté. Títo muži môžu teraz oprávnene tvrdiť, že dve spoločnosti vo vlastníctve Jacksona, ktoré boli v týchto prípadoch uvedené ako žalované, mali povinnosť ich chrániť. Nový kalifornský zákon, ktorý dočasne rozšíril rozsah prípadov sexuálneho zneužívania, umožnil odvolaciemu súdu ich obnovenie.

Jackson zomrel v roku 2009, ale žalobcovia požadujú náhradu škody od dvoch zábavných spoločností, ktoré počas veľkej časti svojej existencie vlastnil a prevádzkoval výlučne Jackson. „Teší nás to, ale nie sme prekvapení, že odvolací súd zrušil predchádzajúce rozhodnutia, o ktorých povedal, že sú nesprávne,“ povedal pre CNN Vince William Finaldi, právnik Safechucka a Robsona. „Netrpezlivo sa tešíme na samotný súdny proces,“ dodal advokát.

Leaving Neverland

Profesionálny tanečník Robson (40) prvýkrát podal žalobu proti zosnulému kráľovi popu ešte v roku 2013. Vtedy tvrdil, že bol opakovane obťažovaný a znásilňovaný kriminálnym spevákom, keď bol ešte dieťa, konkrétne od 7 do 14 rokov.

Herec Safechuck (45), Jacksona zažaloval nasledujúci rok. Jeho mal spevák obťažovať, keď sa prvýkrát objavil po boku hviezdy v reklame na Pepsi, keď 10 rokoch.

Prípady oboch mužov získali medzinárodnú pozornosť po vydaní dokumentu HBO „Leaving Neverland“ v roku 2019. V ňom každý z nich nápadne podobným spôsobom vysvetlil, ako ich údajné sexuálne zneužívanie Jacksonom postupne v priebehu niekoľkých rokov eskalovalo.

Predchádzajúce súdne spory

Počiatočné žaloby Robsona a Safechucka boli prvýkrát zamietnuté v roku 2017, pričom sudca v tom čase zistil, že od Jacksonových spoločností MJJ Productions Inc. a MJJ Ventures Inc. nebolo možné očakávať, že poskytnú ochranu deťom v ich starostlivosti.

image

Nová štúdia potvrdila to, čoho sme sa báli. Táto sociálna sieť je pre siete pedofilov hlavnou platformou, máš ju určite aj ty

Ďalší sudca potom v roku 2021 prípady opäť zamietol. Vtedy napísal, že „neexistujú dôkazy podporujúce tvrdenie žalobcu, že žalované firmy mali nejakú kontrolu nad Jacksonom a teda, že by niesli nejakú zodpovednosť za jeho činy.“ Piatkové stanovisko však tieto rozhodnutia ruší.

„Sme sklamaní rozhodnutím súdu. Dvaja významní sudcovia za posledné desaťročie opakovane zamietli tieto prípady,“ hovorí pre Page Six Jonathan Steinsapir, právnik Jacksonovho majetku. „Sme si úplne istí, že Michael je v týchto obvineniach nevinný. Všetky sú  totiž v rozpore s dôveryhodnými dôkazmi a nezávislými potvrdeniami, ktoré boli prvýkrát vznesené len pár rokov po Michaelovej smrti mužmi motivovanými výlučne peniazmi,“ dodáva právnik.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 03:11