Farmár chytil do pasce dravca, ktorý mal byť už dávno vyhynutý.Twitter/alphafox78/
StoryEditor

V oblasti mal byť vyhynutý, farmár ho chytil do pasce. Zvláštne zviera videli naposledy pred 130 rokmi

Michal Čiernik05.11.2023., 10:00h

Farmár z Južnej Austrálie sa snažil ochrániť svoje kurčatá pred zvieraťom, o ktorom sa predpokladalo, že vyhynul pred viac ako 100 rokmi.

Lajkuj Brainee.sk na

Farmár Pao Ling Tsai si najprv myslel, že mu hydinu kradne mačka. Keď však bizarného tvora odfotografoval, zostal poriadne zmätený a radšej sa obrátil na Národné parky a ochranu prírody v Južnej Austrálii (NPWS), aby zviera odchytili.

„Čakal som, že nájdem mačku, ale našiel som toto ohrozené zviera,“ prezradil Tsai pre ABC South East SA.

Vo štvrtok (28. septembra) našli ochranári zvierat vzácny druh vo vnútri pasce. Identifikovala ho ako quolla škvrnitého, známeho aj ako quoll tigrovaný.

Vzácny objav

„Druh bol v Južnej Austrálii považovaný za vyhynutý, bez oficiálnych záznamov viac ako 100 rokov," vysvetlil pre Newsweek strážca okresu NPWS Limestone Coast Ross Anderson. „Je to prvý oficiálny záznam v tom časovom období," pokračoval Anderson. „Bolo niekoľko neoficiálnych pozorovaní, ale nikto v skutočnosti nemal zviera odfotografované alebo chytené,“ dodal.

image

Ani mamut, ani slon. Prečo sa vede nikdy nepodarí vzkriesiť vyhynuté druhy? DNA na to totiž nestačí

„Sú tu považované za vyhynuté v dôsledku straty biotopu a veľkej konkurencii ako sú mačky a líšky,“ dodal Anderson.

Ochranári odvtedy nastavili viac pascí v nádeji, že ich chytia alebo nafilmujú. „Nastavíme aj niekoľko kamier s nočným videním, aby sme zistili, či je na farme alebo v oblasti Beachport viac quollov,“ doplnil Anderson.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 16:42