Ruskí vojaciTASR/AP Photo
StoryEditor

Ruskej armáde došli autá. Vojakom preto nariadili, aby odovzdali svoje súkromné vozidlá, inak im hrozia tresty

TASR22.08.2023., 10:00h

Ruské ministerstvo obrany nariaďuje vojakom, aby odovzdali vlastné vozidlá, pretože nedokáže svojim vojakom zabezpečiť prepravu, domnieva sa americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). TASR o tom informuje podľa správy spravodajskej televízie Sky News.

Lajkuj Brainee.sk na

ISW cituje vojenských blogerov, podľa ktorých vozidlá v osobnom vlastníctve „miznú” alebo sú prepravované na iné miesto. Príslušníci armády, ktorí odmietnu svoje vozidlá odovzdať, sú podľa blogerov následne pravidelne trestaní za menšie priestupky.

Nízka morálka a žiadne vybavenie

„Ruskí vojaci majú pocit, že sú ‘vo vojne‘ so svojimi veliteľmi,” uviedol podľa ISW jeden z blogerov. Ruskej armáde pritom nechýbajú len ľahké vozidlá. Ruským vojakom bojujúcim v Chersonskej oblasti neboli poskytnuté ani lode, uvádza ISW.

image

Užitoční idioti slovenskej politiky. Pripomeňte si, aké vyjadrenia mali tesne pred ruskou inváziou Fico, Blaha či Danko

Niektoré jednotky v dôsledku nedostatku munície okrem toho používajú aj zastaralé a menej presné húfnice D-20, ktoré nie sú vhodné na protibatériový boj. „Ruskí vojenskí blogeri naďalej naznačujú, že pozdĺž celého frontu chýba ruským silám vybavenie a majú nízku morálku,” uvádza inštitút.

Schopnosti vojakov sa zlepšili

Zároveň sa však domnieva, že ruská armáda môže vylepšovať svoju taktiku a učiť sa z predošlých chýb. „Predlžovanie konfliktu čiastočne spôsobené oneskorením pomoci, ktorú Ukrajine poskytuje Západ, dáva ruským silám čas na zlepšenie a poučenie sa zo svojich chýb,” myslia si analytici z ISW.

image

Ruskí vojaci

TASR/AP Photo

Pre frontovú líniu je síce stále príznačná slabá morálka a nedostatok vybavenia, no schopnosti vojakov bez predošlej vojenskej skúsenosti sa zlepšili. ISW sa pri tomto tvrdení odvoláva opäť na vojenských blogerov, podľa ktorých vojaci v súčasnosti presnejšie než pred rokom zasahujú ciele.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 11:55