Kyjev má tajnú eskadru smrti, ktorá likviduje Rusov.Profimedia.cz/
StoryEditor

Bomby v mobiloch či otrávený koňak. Kyjev má tajnú eskadru smrti, ktorá likviduje Rusov

Milan Vodička07.09.2023., 10:00h

Bývalý riaditeľ ukrajinskej tajnej služby pred nedávnom potvrdil existenciu tajnej jednotky, ktorá má za následok množstvo vražedných atentátov na vysokopostavených Rusov.

Lajkuj Brainee.sk na

Generálmajor ruskej tajnej služby FSB Jurij Afanasevskij zistil, že volanie z mobilu môže byť životu nebezpečné. Tým, ako ho zapol, odpálil výbušninu, ktorú doňho vložila ukrajinská tajná služba.

Stalo sa to v utorok v okupovanom Luhansku, generál je v kritickom stave, pretože sa stal jedným z terčov ukrajinskej eskadry smrti, ktorej existenciu práve oznámil bývalý riaditeľ ukrajinskej tajnej služby SBU Valentin Nalivajčenko.

Pri operáciách pojatých v štýle bondoviek boli takto počas vojny na okupovanej Ukrajine alebo priamo v Rusku zabití či ťažko zranení desiatky ruských vysokých dôstojníkov, podporovateľov režimu, ale aj miestnych predstaviteľov a kolaborantov.

Otrávený alkohol, bomby v autách či elektronike

Títo ľudia boli zastrelení zo zálohy, vyhodení do povetria, obesení, otrávení alkoholom s primiešaným jedom či zabití dronom. Alebo ako Afanasevskij dostali nový mobil, ktorý mu explodoval pri hlave.

Jedným z typických cieľov bol napríklad Jevhen Junakov, starosta malého mesta v Charkovskej oblasti, ktorý bol označený za ruského kolaboranta. Atentát dostal na starosť veliteľ špeciálnej skupiny s volacím znakom Kaukaz, ktorý mal k dispozícii niekoľko agentov tajnej služby.

Tím podľa dostupných informácií popísaných teraz v týždenníku The Economist niekoľko dní Junakova skryto sledoval: zisťoval, kam a kedy chodí nakupovať, čo robí po práci, či má ochranku a aké prijal bezpečnostné opatrenia. Keď agenti poznali jeho dennú rutinu, vypracovali plán a Junakov vyletel do povetria po výbuchu na diaľku odpálenej bomby v jeho aute. Muži, ktorí ho odstránili, zmizli v podzemí na okupovanom území a front prešli až po niekoľkých týždňoch, keď pátranie utíchlo.

V júli bol pri rannom behaní v ruskom Krasnodare zastrelený veliteľ ruskej ponorky Ržickij, ktorý vraj odpálil raketu na ukrajinské mesto Vinnicja a zabil tak desiatky ľudí. Vlani bola v aute v Moskve odpálená Darja Duginová, dcéra extrémne nacionalistického ideológa Alexandra Dugina, ktorá si s otcom prehodila auto. Tento rok bomba v práve darovanej soške zabila v petrohradskej kaviarni vojenského blogera Maxima Fomina (známy je aj ako Vladlen Tatarskij.

Pred niekoľkými dňami cielená bomba zvrhnutá dronom zabila ruského podplukovníka, ktorý počas dňa voľna kosil trávu pred svojou chatou blízko hraníc.

Tajná jednotka vznikla ešte pred vojnou

Ukrajinci doteraz existenciu tajnej jednotky vykonávajúcej atentáty popierali a naznačovali, že to sú akcie „silného hnutia odporu a partizánov“ na okupovaných územiach.

Nalivajčenko, ktorý existenciu oddielu pre atentáty teraz zverejnil, pri rozhovore s týždenníkom The Economist povedal, že k rozhodnutiu vykonávať tieto akcie dospeli ešte pred ruskou inváziou v súvislosti s konfliktom na Donbase.

image

Rusovi v Nemecku vadilo, že deti hovoria po ukrajinsky. Chlapca zhodil z mosta

Nie všetci v ukrajinských tajných službách sú ale spokojní s tým, ako to prebieha. Ako povedal Economistu jeden agent, operácie likvidujú obvykle malé ryby a sú vykonávané hlavne preto, aby urobili dojem na prezidenta, ale víťazstvo nijako nepriblíži. Naopak pri nich tímy strácajú cenných ľudí a siete. Chytený bol napríklad muž, ktorý zastrelil cvičiaceho kapitána ponorky, ale aj žena, ktorá pred pár dňami dala výbušný mobil generálovi Afanasevskému.

Súčasne je ale zrejmé, že tieto útoky majú vyvinúť tlak na ruské elity aj kolaborantov. Presvedčiť ich, že môžu byť cieľom, nech sú kdekoľvek, a prinútiť ich, aby svoje nasadenie pre ruský režim nepreháňali. A rovnako dvíhajú morálku Ukrajincom, pretože im ukazujú, že nielen oni, ale aj Rusi sú terčom vo svojich obývačkách a kaviarňach, napriek tomu, že sú ďaleko od frontu.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 08:39