Rusi sa na fronte zabíjajú medzi sebou.Profimedia.cz/
StoryEditor

Rusi sa na fronte zabíjajú medzi sebou. Opitý vojak strelil do hlavy svojho spolubojovníka, chcel to zvaliť na Ukrajincov

jhr21.08.2023., 14:00h

Ruský súd poslal na osem rokov do trestnej kolónie ruského vojaka, ktorý po opileckej hádke zabil svojho spolubojovníka. Muž sa následne snažil zvaliť vinu na ukrajinských „sabotérov“. Vyšetrovateľom sa ale kvražde nakoniec priznal.

Lajkuj Brainee.sk na

Rus menom Ivan Aleksejev sa dostal na Ukrajinu v rámci mobilizácie. Slúžil ako ostreľovač v Luhanskej oblasti. V januári tohto roku so svojimi kolegami popíjal vodku pri príležitosti osláv Nového roka, ktorý podľa pravoslávneho cirkevného kalendára začína 14. januára. Jeden jeho spolubojovník sa však sťažoval, že Aleksejev je veľmi hlasný a udrel ho päsťou do hlavy, napísal denník Kommersant.

Medzi oboma alkoholom povzbudenými mužmi sa strhla bitka. Ostatní vojaci ich museli od seba odtrhnúť. Potom, čo statní vojaci šli spať, útočník sa Aleksejeva pokúsil znova fyzicky napadnúť, píše portál iDnes.cz. Vytiahol naň aj svoj samopal AK-47. Ostreľovač bol ale rýchlejší a svojou puškou SVD-S svojho protivníka zasiahol do hlavy. Keď si všimol, že aj napriek zraneniu muž žije, vrazil mu nôž do krku.

Chcel to zvaliť na Ukrajincov

Mŕtvolu potom odtiahol do zákopov, kde ho znova niekoľkokrát pobodal s cieľom vzbudiť dojem, že zabitý sa stal terčom bojových akcií ukrajinských sabotérov.

image

Medzi oboma alkoholom povzbudenými mužmi sa strhla bitka.

Twitter/the Dead District/

Aleksejev neskôr tvrdil, že jeho kolegu sa Ukrajinci pokúsili uniesť, ale pretože im kládol odpor, zabili ho. Vyšetrovatelia však čoskoro objavili vystrelenú guľku z jeho pušky, pri ich otázkach sa muž priznal k vražde.

Dostal osem rokov

Ostreľovači teraz hrozil pätnásťročný trest. Súd sa nakoniec rozhodol mu udeliť trest ôsmich rokov v trestaneckej kolónii s prísnym režimom. Ako dôvod uviedol skutočnosť, že Aleksejev sa k vine priznal, súd vzal do úvahy aj jeho účasť na „špeciálnej vojenskej operácii“ na Ukrajine a niekoľko vojenských zásluh. 

image

Ukrajinci sa s vojnou vyrovnávajú ťažko. V krajine prudko rastie počet prípadov domáceho násilia

Pitie alkoholu je v ruskej armáde široko rozšírené. „Vojenskí sudcovia riešia prípady užívania alkoholu doslova každý deň,“ napísal na základe analýzy ruských súdnych dokumentov ruský nezávislý portál Vjorstka.

Sudcovia ale previnilcom väčšinou dávajú len pokuty a mierne tresty, pričom prihliadajú na ich vojenské aktivity. Sami armádni velitelia žiadajú súdy o zhovievavosť s tým, že nemajú dostatok vojakov na fronte.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 21:25