OperáciaUnsplash/JC Gellidon
StoryEditor

Fatálne zlyhanie doktorov. Rok a pol si nevšimli, že v bruchu ženy zabudli chirurgický nástroj veľkosti taniera

TASR05.09.2023., 12:00h

V bruchu ženy, ktorá v roku 2020 na Novom Zélande porodila dieťa cisárskym rezom, našli lekári chirurgický nástroj "veľkosti taniera". Uviedla to komisárka pre zdravie a pre osoby so zdravotným postihnutím Morag McDowellová.

Lajkuj Brainee.sk na

Retraktor Alexis (AWR) je zasúvací valcový nástroj, ktorý sa počas operácie používa na fixovanie okrajov rany. Môže mať priemer 17 centimetrov a lekári ho žene odstránili až v roku 2021 - 18 mesiacov po pôrode v nemocnici v Aucklande. Ženu po pôrode trápili silné bolesti a navštívila niekoľko lekárov. Nástroj v jej tele napokon odhalilo CT vyšetrenie.

image

Operácie ako z krvavého hororu. Lekári sa podelili o najhoršie zážitky z operačných sál

Zdravotní predstavitelia v Aucklande pôvodne odmietli zlyhanie pri uplatňovaní primeranej starostlivosti. McDowellová vo svojej správe s týmto stanoviskom nesúhlasila.

Nikto si ho nevšimol 

„Je samozrejmé, že poskytnutá starostlivosť nedosahovala primeranú úroveň, pretože (retraktor) nebol identifikovaný počas žiadnych rutinných chirurgických kontrol, čo malo za následok, že zostal v bruchu ženy,” povedala komisárka.

Ako poznamenala, za uplynulé dva roky to bol už druhý prípad, keď v nemocnici v Aucklande zostal v tele pacienta nástroj. Podľa nej mala mať nemocnica zavedené účinné systémy, aby sa takýmto prípadom zabránilo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 11:03