Ženy pod vládou Talibanu majú zakázané chodiť do školy či von. Zarábajú si predajom svojich výrobkov.Ap/
StoryEditor

Nevidiaca Malika pomáha ďalším ženám v Afganistane. Vláda Talibanu im zakázala pracovať či študovať

ČTKiDnes.cz28.08.2023., 11:00h

Po prevzatí moci v Afganistane príslušníci Talibanu zakázali ženám žiť bežný život. Ich sny, ako študovanie na univerzite alebo práca, sa rozplynuli. Nevidiaca 21-ročná Malika sa nevzdala a z domova pomáha prostredníctvom internetu viac ako 120 ženám, z ktorých viaceré rovnako prišli o zrak.

Lajkuj Brainee.sk na

„Povedali nám, že musíme opustiť školu, že nás môžu zabiť alebo nás predať Talibanu. Mala som veľký strach,“ uviedla Malika, ktorá sa pred piatimi rokmi presťahovala do Kábulu, aby navštevovala školu pre nevidiacich, píše sa na portáli iDnes.

„Robila som si veľké nádeje, že aj napriek hendikepu vyštudujem univerzitu a začnem podnikať tu alebo v cudzine, aby som mohla podporovať svoju rodinu v Bámjáne,“ opísala Malika. Keď Taliban pre ženy a dievčatá školy zatvoril, bola zúfalá. 

image

Príslušníci Talibanu ho znásilnili a zbili, pretože je gej. Členovia LGBTI+ čelia šikane, chrbtom sa im otáča aj rodina

Predávajú svoje produkty

Taliban uzavrel väčšinu dievčenských stredných škôl, zakázal ženám študovať na univerzitách a zabránil pracovať mnohým afganským humanitárnym pracovníčkam. Ženy nemôžu ani na viaceré verejné miesta, vrátane telocvične či parkov, zatvorili sa tiež salóny krásy. Taliban tvrdí, že rešpektuje práva žien v súlade s výkladom islamského práva a afganskými zvykmi. 

„Mnohé z týchto žien prišli v bojoch s Talibanom o manželov, otcov, bratov. Zostali tak jediným živiteľom rodiny a potom im zakázali chodiť do práce a opúšťať dom,“ uviedla 22-ročná Samira, ktorá pracuje v startupovej firme v Kábule a pomáha ženám v celej krajine aj napriek zákazom režimu v mnohých oblastiach.

Malika je jednou z tritisíc žien, ktoré si dokážu vďaka tejto firme zarobiť na živobytie. Predávajú cez ňu svoje miestne remeselné výrobky do USA či Európy. Firma tiež ženám radí, ako pracovať z domu. „Snažíme sa vytvárať príležitosti pre ženy, ktoré nemôžu chodiť na univerzitu ani opúšťať domov,“ povedala Samira. 

image

Taliban

TASR/AP Photo/Abdul Khaliq

Pomáha ďalším nevidiacim

Aj Malika začala pred rokom predávať svoje výrobky vďaka tomuto projektu, vďaka talentu na šitie a vďaka tomu, čo sa naučila v škole pre nevidiacich v Kábule. „Zarábam asi 50 dolárov mesačne, čo mi stačí. Na ženu, ktorá nevidí a nemôže chodiť do práce, je to dosť. Ale stále si ponechávam svoje sny,“ uviedla. 

„Navyše môžem pomáhať aj ostatným nevidiacim ženám,“ dodala. Vedie totiž cez internet kurzy manažmentu či psychológie a dáva ženám nádej. „Učím ich, ako vytrvať a byť silné, ako začať podnikať,“ opísalo dievča, ktoré pomohlo desiatkam ženám v predaji výrobkov online. 

Obavy o bezpečnosť, keď chodia von zháňať materiál, nemá. „Ženy pod vládou Talibanu nikde nie sú v bezpečí,“ uviedla. Afganským dievčatám pomáhajú zahraničné nevládne organizácie, v jednej z nich v Kábule pracuje aj Ruchán. Podľa neho mnohé rodiny živia ženy, pretože muži padli vo vojne. 

Návrat k moci

Tú odštartovala v roku 2001 medzinárodná operácia vedená Spojenými štátmi, ktorá reagovala na teroristické útoky z 11. septembra 2001 a ktorá zvrhla vtedajšiu vládu Talibanu. Ten sa opäť chopil moci v auguste 2021, keď z krajiny odišli poslední vojaci USA a spojeneckých krajín. 

image

Taliban

Reuters

Po nástupe Talibanu sa mnoho rodín v Afganistane prepadlo do chudoby aj preto, že ženy, na ktorých príjem rodiny závisel, prišli o možnosť pracovať. „15. august bol pre Afganistan čiernym dňom,“ povedal Ruchán, ktorého žiadajú desiatky ľudí o pomoc s odchodom z krajiny. 

Dostáva ale tiež vyhrážky od priaznivcov Talibanu. „Niekedy strácam nádej, ale môj život nie je dôležitý, pretože práve teraz potrebuje celá generácia afganských dievčat pomoc,“ povedal.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 22:41