OperáciaNational Cancer Institute/Unsplash
StoryEditor

Operácie ako z krvavého hororu. Lekári sa podelili o najhoršie zážitky z operačných sál

Nikola Michalkova19.08.2023., 11:00h

Nie len pacienti, ale aj lekári majú z operačnej sály zážitky, na ktoré by najradšej zabudli.

Lajkuj Brainee.sk na

Na portáli Reddit môžeš nájsť diskusie na rôzne témy. Jeden používateľ sa pýtal lekárov a študentov medicíny, aké majú najhoršie zážitky z operačných sál.

Nesprávne koleno či prvý zákrok

S operáciou nesprávneho kolena sa stretol aj pacient na Slovensku. Zatiaľ čo pre samotného pacienta to musí byť šok, pre lekára sa to môže zapísať medzi nešťastné až najhoršie prípady v jeho kariére. Taký prípad opisuje aj študent medicíny na portáli Reddit. „Sledoval som operáciu kolena, keď sa chirurg zrazu zastavil, úplne šokovane sa pozrel smerom k personálu a spýtal sa: ‚Toto je zlé koleno, však?‘ V podstate mu povedali, aby operoval nesprávne koleno a v polovici si uvedomil, že je príliš ‚pekné’ na to, aby to bolo to, ktoré potrebuje operáciu.“ V tomto prípade nenastali žiadne permanentné škody a s pacientom následne dohodli ďalšiu operáciu toho správneho kolena. 

image

Pokazené operácie na Slovensku. Vyoperované zlé oko, odrezaná zdravá noha aj vymenené kolená

Prvé zákroky lekárov dokážu byť stresujúce a vyvíjajú aj nejaký tlak. Svoje o tom vie aj používateľ, ktorý svoj prvý zákrok absolvoval na stáži. „Mojím prvým samostatným zákrokom bola operácia chrbtice u 16-ročného dievčaťa. Na konci, po 13 hodinách, som ju zatváral a náhodou som jej roztrhol durálny vak – základ chrbtice, kde sa spájajú všetky nervy, membránu tenkú ako tkanivo. Nervy sa vyliali ako anjelské cestoviny, vytekajúci miechový mok, a tá hrôza bola divoká.“ Aj v tomto prípade všetko dobre dopadlo, poradil si s tým a pacientka bola v poriadku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 22:06