Archív HN
StoryEditor

Čo vlastne robí ruská armáda s cvičenými delfínmi? Sú za tým roky výskumov, človek proti nim nemá šancu

Miroslav Kamody04.07.2023., 10:00h

Ruská armáda má okrem strojov a vojakov aj zvieratá. Medzi nimi aj delfíny či veľryby. Na čo slúžia a ako ich vojaci využívajú?

Lajkuj Brainee.sk na

Delfíny možno nie sú prvým zvieraťom, ktoré ti napadne, keď sa hovorí o zostavení bojového tímu bojovníkov, ale ruská armáda údajne verbuje delfíny skákavé na obranu námornej základne Sevastopol v Čiernom mori, informuje portál ScienceAlert.

Podľa britského ministerstva obrany sú "vycvičené morské cicavce" držané v ohradách na odstrašenie potápačov. Spravodajské informácie Spojeného kráľovstva naznačujú, že sa počet týchto ohrád v posledných týždňoch takmer zdvojnásobil, čo naznačuje, že sa do nich verbujú ďalšie delfíny.

image

Britská tajná služba tvrdí, že Rusko na Kryme cvičí bojové delfíny. Napádať majú nepriateľských vojenských potápačov

Ako môžu vojakom pomôcť?

Hoci by sa nemohli postaviť ľudským potápačom v boji plutvou proti ruke, mohli by sa použiť na upozornenie vojakov na prítomnosť potápačov vo vode a možno by ich mohli aj označiť, aby sa dali ľahšie lokalizovať. A to nie je všetko.

Ako sa uvádza v správe Naval News, nikto nedokáže preplávať delfína - ani tí najskúsenejší potápači pod vodou. Preto sú tieto zvieratá veľmi užitočné, keď si treba všimnúť potápačov, ktorí sa snažia nepozorovane preplávať.

image

Delfín

Unsplash/

Delfíny skákavé dokážu vo vode dosiahnuť rýchlosť približne 29 kilometrov za hodinu, čo je podstatne o viac ako 10 kilometrov za hodinu viac, než dokážu vyvinúť najlepší ľudskí plavci. Podľa informácií, ktoré poskytol portál Naval News, sa v súčasnosti v okolí prístavu môže pohybovať až sedem delfínov.

Nasadzovanie zvierat

Tieto delfíny sa môžu pohybovať po základni aj tak, že sa prepravujú na člnoch v špeciálne navrhnutých kolískach. Delfíny však nie sú jedinou obrannou líniou. Sevastopol chráni rozsiahla sieť protitorpédových sietí, systémov hĺbkových náloží a raketometov.

Ak sa potápači cez to všetko dostanú, budú musieť bojovať s delfínmi. Rusi kontrolujú Sevastopol od invázie na Krym v roku 2014 a je jasným cieľom ukrajinských síl.

image

Rusko má údajne špionážnu veľrybu. Má vlastný špeciálny postroj, teraz sa objavila pri pobreží Švédska

Predpokladá sa, že ruské námorníctvo už roky nasadzuje morské živočíchy: boli zaznamenané aj takzvané špionážne veľryby, ktoré nesú ruské vybavenie, ktoré sa môže, ale nemusí používať na monitorovacie účely, a prejavujú nezvyčajnú priateľskosť voči ľuďom.

Roky skúseností

Predpokladá sa, že táto priateľskosť alebo ochota priblížiť sa k lodiam môže byť spôsobená tým, že sa chcú zbaviť postrojov. Krajiny však nie sú príliš ochotné zverejňovať podrobnosti o svojich vojenských stratégiách alebo o tom, čo mohli zistiť o stratégiách iných národov.

image

Delfíny v Čiernom mori

Facebook/Joe Santiago/

Nejde len o Rusov, ale aj o Spojené štáty, ktoré vycvičili delfíny, aby napríklad hľadali podmorské míny a označili ich polohu bójami. Toto sa deje od 60. rokov minulého storočia, takže hovoríme o desaťročiach výskumu a nasadenia.

Hoci sa myšlienka vojenskej obrany delfínov spočiatku zdá absurdná, keď sa do nej zahĺbiš, v skutočnosti dáva veľký zmysel - až tak, že túto taktiku využívajú dve najväčšie svetové veľmoci.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 03:26