Ilustračná foto/Tasr
StoryEditor

Rusko tvrdí, že ukrajinský námorný dron zasiahol ruský tanker. Zelenskyj poďakoval tajným službám

TASR05.08.2023., 08:00h

Ukrajinský námorný dron zasiahol v noci na sobotu približne 30 námorných míľ od Kerčského prielivu ruský tanker. V dôsledku toho bola dočasne zastavená doprava na strategickom Krymskom moste spájajúcom anektovaný polostrov Krym s Ruskom.

Lajkuj Brainee.sk na

Tanker bol pri útoku poškodený a na miesto dorazili dva remorkéry, uviedla štátna tlačová agentúra TASS. Z lode, na palube ktorej bolo 11 ľudí, nevytieklo žiadne palivo.

Denník The Moscow Times identifikoval plavidlo ako tanker SIG, na ktorý sa vzťahujú americké sankcie za dodávku leteckého paliva ruským silám v Sýrii, podporujúcim prezidenta Bašára Asada.

Spoločnosť Rosmorrečflot svojom telegramovom kanáli oznámila, že tanker SIG dostal zásah v oblasti strojovne blízko čiary ponoru na pravoboku, "pravdepodobne v dôsledku útoku námorného dronu".

image

Ukrajinci zverejnili video o útoku na Moskvu. Čoho všetkého by sa mali Rusi báť? Prezradili aj dátum, kedy zaútočia

Ruskom dosadený šéf okupačnej správy Záporožskej oblasti Vladimir Rogov uviedol, že niekoľko členov posádky lode bolo pri útoku zranených sklenými črepinami.

Premávka na moste spájajúcom Moskvou anektovaný Krymský polostrov s Ruskom bola zastavená na približne tri hodiny a obnovená v sobotu skoro ráno.

Najnovší útok v Čiernom mori sa odohral deň po tom, ako Ukrajina oznámila, že neďaleko Novorossijska zaútočila námorným dronom na loď ruskej Čiernomorskej flotily Olenegorskij Gorňak.

Prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval Bezpečnostnej službe Ukrajiny (SBU) za jej prácu. SBU vrátila úder ruskému agresorovi, Zelenskyj poznamenal v piatok vo svojom tradičnom nočnom príhovore na sociálnej sieti Telegram. 

„To čo prinesieš na svet, sa ti nakoniec vráti,“ dodal. Predtým zdieľal video s úspešným útokom, ktorý uskutočnil námorný dron naložený 450 kilogramami TNT.

Zelenskyj pripomenul aj význam ukrajinského vývozu obilia a uviedol, že Rusku sa nepodarí vyvolať globálnu potravinovú krízu alebo ďalší prudký nárast cien.

Zdôraznil tiež význam rokovaní o ukončení vojny na Ukrajine, ktoré sa budú konať v sobotu v Saudskej Arábii. „Potravinová bezpečnosť miliónov ľudí v Afrike, Ázii a ďalších častiach sveta závisí od toho, ako rýchlo dokáže svet implementovať "mierový vzorec",“ uviedol Zelenskyj. Jadrom Zelenského receptu na mier je požiadavka, aby sa ruskí vojaci stiahli z Ukrajiny.

 

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 17:22