Rok odplaty. Ukrajinci zverejnili video, ktoré predpovedá útok na Moskvu.Instagram/afustratcom/
StoryEditor

Ukrajinci zverejnili video o útoku na Moskvu. Čoho všetkého by sa mali Rusi báť? Prezradili aj dátum, kedy zaútočia

iDnes.cz31.07.2023., 14:00h

Centrum strategickej komunikácie Ukrajiny zverejnilo video, v ktorom naznačuje blížiaci sa útok na Moskvu. Uvádzajú aj presný dátum (24. augusta), v deň keď oslavujú Deň nezávislosti Ukrajiny. Toto video zverejnili v nedeľu, v čase keď Rusko oznámilo ďalší útok dronov na Moskvu.

Lajkuj Brainee.sk na

Animované video zobrazuje smutného chlapca vedľa domov zničených ruským ostreľovaním. Na zemi nájde papierovú fotografiu svojej rodiny. S nahnevaným výrazom poskladá obrázok do stíhačky a pošle ho do vzduchu.

Zo stíhačky sa na oblohe stane letka dronov. V ďalších záberoch je zobrazená mapa s červenými čiarami, ktoré označujú miesta pristátia dronov. Grafika ukazuje zábery ukrajinských úderov, napríklad v ruskom Belgorode alebo v Sevastopole na Kryme.

Úplne posledný záber ukazuje červenú čiaru smerujúcu na Moskvu. Nápis "24. august" sa objavuje na pozadí pripomínajúcom horiace Červené námestie.

"Rok odplaty pokračuje. Dátumy sa menia. A výsledok zostáva - bolesť a tragédia okupantov," napísali Ukrajinci na videu.

Video bolo zverejnené v deň, keď Moskva oznámila, že sa jej podarilo zneškodniť tri drony. Rusi uviedli, že útok zranil jednu osobu, poškodil dve kancelárske budovy a nakrátko zastavil dopravu na moskovskom letisku Vnukovo.

Kyjev sa k zodpovednosti za útok neprihlásil. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že "vojna sa vracia na územie Ruska, do jeho symbolických centier a vojenských základní, a to je nevyhnutný, prirodzený a absolútne spravodlivý proces".

BBC poznamenáva, že Zelenského slová sú o úroveň vyššie ako obvyklý prístup Kyjeva, ktorý sa k zodpovednosti za útoky na ruskom území nepriznáva. Hoci nejde o priznanie, Zelenskyj sa zjavne cíti dostatočne sebavedomý na to, aby vystupňoval tlak, uvádza BBC.

Moskva sa stala terčom útokov bezpilotných lietadiel už po niekoľkýkrát. Hoci spočiatku obyvatelia hlavného mesta nepovažovali údery za výraznú hrozbu, v poslednom čase začali priznávať, že sa necítia bezpečne a celá situácia ich desí. Kritizujú tiež ruskú armádu a bezpečnostné sily za to, že nedokázali ochrániť mesto pred útokmi.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 15:29