KratomWikipedia/drogen.bz
StoryEditor

Ľudia zomierajú pri užívaní známej drogy. Ešte pred pár mesiacmi bola dostupná aj na Slovensku

Miroslav Kamody25.07.2023., 16:00h

Droga, ktorá bola mimoriadne populárna aj na Slovensku, je v Spojených štátoch hitom. Vo vysokých množstvách však ľudí zabíja.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa niekoľkých podaných žalôb v Spojených štátoch ľudia umierajú po predávkovaní rastlinným doplnkom nazývaným kratom. Ide o rastlinu z juhovýchodnej Ázie, ktorá si v posledných rokoch získala celosvetové postavenie ako rekreačná droga, informuje portál Futurism.

Bylinný čaj vyrobený z listov rastliny, ktorá patrí do rodiny kávovníkov, môže pôsobiť ako stimulant, zmierňovať bolesť a dokonca ním možno liečiť príznaky abstinencie od opioidov, uvádza NPR. Ale vo vyšších dávkach je oveľa nebezpečnejší a spája sa so závislosťou, záchvatmi a dokonca smrťou.

image

Vyskúšali sme legálnu drogu, ktorá má účinky ako marihuana. Môžu si ju kúpiť aj deti v automate na Obchodnej v Bratislave

Predávkovanie kratomom

V reakcii na niekoľko správ o úmrtiach súvisiacich s kratomom teraz tisíce Američanov obhajujú zvýšenú kontrolu a reguláciu tejto látky. Niektoré úmrtia zdanlivo zahŕňali vysoko koncentrované extrakty z rastliny, ktoré je možné získať online.

Minulý rok rodičia 23-ročného Ethana Popea, ktorého našli mŕtveho na podlahe v kuchyni, podali žaloby z dôvodu nezákonnej smrti proti niekoľkým ľuďom, spoločnostiam a organizáciám spojeným s výrobou, marketingom a predajom kratomu, uviedla vtedy agentúra Associated Press.

image

Kratom

Wikipedia/DMTrott

Podľa koronera zomrel Pope na intoxikáciu mitragynínom, psychoaktívnou zlúčeninou nachádzajúcou sa v kratome. „Keď predávate drogu vedľa Skittles alebo energetických nápojov, nemáte žiadny spôsob, ako vedieť, že máte dočinenia s niečím, čo je exponenciálne nebezpečnejšie než čokoľvek iné na poličke,” povedal právnik z Atlanty Matt Wetherington.

Takmer dva milióny ľudí

Medzitým americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) varuje, že „v USA nie sú legálne na trhu žiadne lieky obsahujúce kratom alebo jeho dve hlavné chemické zložky“. FDA tiež poznamenáva, že nie je legálne uvádzaný na trh ako „liečivý produkt, doplnok stravy alebo prídavná látka v konvenčných potravinách“.

image

Policajti neverili vlastným očiam. V zastavenom aute našli troch ľudí, jahňa, drogy za vyše 10-tisíc a balík čipsov

Látku reguluje už tucet amerických štátov, pričom päť z nich ju zakázalo. Napriek tomu je stále široko dostupný v hlavných obchodoch a na čerpacích staniciach a stal sa populárnym spôsobom pre ľudí na liečbu stavov vrátane chronickej bolesti, hnačky alebo dokonca depresie, pričom sa odhaduje, že v roku 2021 ho užívalo 1,7 milióna Američanov.

Kratom na Slovensku

A biznis prekvitá. Podľa spotrebiteľskej skupiny American Kratom Association, ktorá obhajuje federálne pravidlá týkajúce sa jej spotreby, ide o miliardový trh. Vedci sa však pochopiteľne obávajú jeho zdravotných účinkov, najmä pri konzumácii vysoko koncentrovaných foriem tejto látky.

image

Kratom

Wikipedia/U.S. Customs and Border Protection

Kratom bol ešte nedávno voľne dostupný aj na Slovensku. Približne v apríli 2021 sa v slovenských médiách začali objavovať správy ohľadom zvýšeného užívania kratomu. Vláda nakoniec pristúpila k jeho definitívnemu zákazu, ktorý nadobudol platnosť 9. decembra toho istého roku. Aj napriek tomu sa však k nemu dá na internete dostať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. máj 2024 09:38