Vedci skúmajú teóriu, či zvláštne správanie žralokov mohol zapríčiniť kokaín.Marcelo Cidrak/Unsplash, Brainee X Canva
StoryEditor

Vedci skúmajú, či sa žraloci môžu nezvyčajne správať pre užitie kokaínu. Pri pobreží Floridy ho vyhadzujú pašeráci

Nikola Michalkova23.07.2023., 16:32h

Vedci sa domnievajú, že droga môže za ich nezvyčajné správanie pri pobreží Floridy. Rozhodli sa tento jav skúmať.

Lajkuj Brainee.sk na

Žraloci sa správajú naozaj nezvyčajne a podľa vedcov by za to mohol kokaín. Domnievajú sa, že by mohli byť zdrogovaní žraloci skutočným fenoménom, ktorý sa vyskytuje pri pobreží Floridy. Predpokladá sa, že žraloci do kontaktu s kokaínom môžu prísť kvôli pašerákom, ktorí často do mora vyhadzujú obrovské zásielky v prípade núdze.

Skúmajú teóriu

Tejto teórii sa venuje výskumník Tom Hird spolu s environmentálnou vedkyňou Tracy Fanarovou. Spoločne pracujú na rôznych experimentoch, aby vďaka nim potvrdili, či a ako môžu žraloci užívať kokaín. Výskum sa sústredil prevažne na oblasť Florida Keys, odkiaľ pochádza množstvo príbehoch o nezvyčajnom správaní kladivúnov, píše sa na portáli Unilad. 

image

Trailer na film o dofetovanom šialenom medveďovi baví internet. Je inšpirovaný bizarným skutočným príbehom

Pravdou ale je, že v tejto oblasti bolo skutočne nájedných niekoľko veľkých nálezov kokaínu. Začiatkom tohto roka sa vyplavilo viac ako 140 kilogramov, z čoho zostali zaskočení miestni obyvatelia. Zvláštnejšie je tiež aj to, že žraloky sa správajú naozaj zvláštne, napríklad kladivohlavec plávajúci nakrivo či žralok piesočný, ktorý vyzerá, akoby prenasledoval niečo, čo tam ani nie je. 

Ich výskum ale nezostáva len pri tom, ale venujú sa aj vyšetrovaniu rýb, ktoré poháňajú narkotiká. Hird a jeho tím hádžu do vody falošné balíky kokaínu, aby otestovali teórie. Tento spôsob prináša prekvapivé výsledky, pretože namiesto toho, aby žraloky tieto balíčky ignorovali, húfne sa na nich vrhajú a dokonca ich uhryznú. Toto ukazuje, že spomínaný scenár by sa dal veľmi ľahko uskutočniť. 

Samozrejme, vedci nikdy zvieratá neuvádzajú do skutočnej narkózy, pretože by to bolo nielen neetické, ale aj nákladné. Namiesto toho do balíčkov dajú rybí prášok, ktorý vyvoláva rovnaký dopamínový účinok ako kokaín. Netrvá dlho, kým na zvieratá začne účinkovať. „Myslím, že máme potencionálny scenár, ako by to mohlo vyzerať, keby ste žralokom dali kokaín. Dali sme im niečo, čo je podľa mňa ďalšia najlepšia vec. Zapálilo to ich mozgy. Bolo to šialené,“ vyjadril sa. 

image

žralok

Marcelo Cidrak/Unsplash

Teóriu to až tak nepotvrdzuje, ale možnosť tu je

Samotnú teóriu o žralokoch užívajúcich kokaín to síce nepotvrdzuje, je to ale vhodným ukazovateľom toho, ako jednoducho môže mať ľudstvo negatívny vplyv na životné prostredie. A drogy nemusia byť jediným problémom vo voľných vodách. „Je to problém, že všetko, čo používame, čo vyrábame, čo dávame do našich tiel, končí v našich odpadových vodách a prírodných vodných útvaroch a vodné živočíchy, od ktorých závisí naše prežitie, sú tomu potom vystavené,“ povedala Tracy Fanarová na portáli Guardian.

„Ak sú tieto balíky kokaínu bodovým zdrojom znečistenia, je veľmi pravdepodobné, že žraloky môžu byť touto chemikáliou ovplyvnené. Kokaín je taký rozpustný, že stačí, aby sa ktorýkoľvek z týchto balíkov len trochu otvoril, narušila sa štrukturálna integrita a droga sa dostane do vody,“ pokračuje. 

Podľa tohto fenoménu je natočený aj film „Cocaine Sharks“, ktorý sa v súčasnosti vysiela v rámci každoročného programu Discovery Shark Week.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 12:08