SS WarrimooWikipedia/Allan C. Green
StoryEditor

Kúsok, ktorý sa odvtedy nikomu nepodaril. Loď bola v jednom momente v dvoch rôznych storočiach, ročných obdobiach aj hemisférach

Miroslav Kamody25.07.2023., 13:00h

SS Warrimoo sa zapísala do histórie unikátnym rekordom, ktorý sa už nikdy nikomu nepodarilo napodobniť. A najbližší pokus budeme mať až o 77 rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Moriami a oceánmi plávalo už nespočetné množstvo lodí, no len máloktoré sa významne zapísali ho histórie. My ti dnes prinášame menej známy príbeh lode SS Warrimoo. Tej sa pred vyše sto rokmi podaril husársky kúsok, ktorý sa už nikomu nepodarilo zopakovať.

SS Warrimo bola osobná a chladiareská nákladá loď, ktorú na vodu spustili v roku 1892 v Anglicku. Vyrobená bola pre austrálskych majiteľov, neskôr ju vlastnili dve z popredných novozélandských lodných spoločností a nakoniec singapurská firma.

image

Posádka zmizla, niektorí sa pripiekli k trupu lode. Paranormálny experiment je dodnes záhadou

Unikátny rekord

Ešte predtým, než sa dostala so rúk majiteľov, bola jej prvou plavbou cesta do nórskych fjordov. Dlhé roky potom slúžila ako Trans-Tasman medzi Novým Zélandom a Austráliou. Neskôr ju využívali na plavby medzi Austráliou a Vancouverom.

Práve v tomto čase sa malo lodi údajne podariť získať unikátny rekord. Viaceré denníky v tom čase informovali, že SS Warrimoo o polnoci 31. decembra 1899 dosiahla priesečník medzinárodnej dátumovej čiary a rovníka.

Čo to znamená? Predná časť lode bola v jednom momente v lete 1. januára 1900, zatiaľ čo zadná časť ešte stále na severnej pologuli 31. decembra 1899, kde bolo opačné ročné obdobie - zima.

image

SS Warrimoo

Wikipedia/Neznámy autor

Loď tak bola súčasne v dvoch ročných obdobiach, dvoch odlišných hemisférach planéty, dvoch dňoch, mesiacoch, rokoch, dekádach a dokonca aj storočiach.

Smutný koniec

Príbeh koloval v tlači dlhé roky a objavil sa ešte aj v roku 1942 či 1953. V priebehu posledných mesiacov zažil znovuzrodenie na internete. Je však nutné dodať, že vtedajšia navigačná technológia nebola dostatočne presná, aby presne určila polohu lode. Aj keď nie je možné presne overiť, či sa SS Warrimoo tento rekord skutočne podarilo dosiahnuť, legenda žije ďalej.

image

Monštruózne plavidlo vyzerá na vode hrozne. Na najväčšiu výletnú loď sveta sa valí vlna hejtu

A čo sa stalo so samotnou loďou? Počas prvej svetovej vojny sa z nej stala vojenská loď a prepravovala vojsko. V máji 1918 bol Warrimoo súčasťou konvoja prepravujúceho jednotky z Bizerte (Tunisko) do Marseille (Francúzsko). Vtedy sa s ňou v Stredozemnom mori zrazil francúzsky torpédoborec Catapulte.

Pri zrážke sa niektoré z hĺbkových náloží torpédoborca uvoľnili, spadli do mora a vybuchli. Výsledkom bolo potopenie oboch lodí, ktoré ich trosky definitívne poslali do zabudnutia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 12:41