Posádka zmizla, niektorí sa pripiekli k trupu lode.Pixabay/military_material/
StoryEditor

Niektorí sa prilepili k trupu, celá posádka zmizla. Paranormálny experiment je dodnes záhadou

Miroslav Kamody10.08.2023., 12:00h

Experiment rovnako desivý ako fascinujúci. Americké námorníctvo chcelo dosiahnuť neviditeľnosť svojich lodí. Skončilo to však katastrofou. Obľúbený príbeh konšpirátorov je však zrejme len hoaxom.

Lajkuj Brainee.sk na

Vojenské experimenty boli vždy tak trochu pritiahnuté za vlasy. Presvedčiť sa o tom môžeš aj v tomto našom článku, kde sa armáda napríklad pokúšala vytvoriť žoldniera so schopnosťami tuleňa a husi, či mixovanie drog pre udržanie človeka bdelého po dobu 40 hodín. 

Aj filadelfský experiment patrí k tým bláznivým. Americká armáda totiž chcela dosiahnuť nemožné - neviditeľnosť svojich bojových lodí. Pokus skončil podivnými paranormálnymi javmi, a aj z toho dôvodu dodnes stojí na pomedzí faktu a konšpiračnej teórie.

image

Všetko malo vyvrcholiť v roku 1943, kedy v Európe zúrila druhá svetová vojna.

Pexels/wikiimages/

Nepomáha tomu ani vyjadrenie Pentagonu, že k experimentu nikdy oficiálne nedošlo. Vzhľadom na jeho výsledky je však otázne, či by sa k nemu vôbec niekto chcel priznávať.

Záhadný experiment počas vojny

Všetko malo vyvrcholiť v roku 1943, kedy v Európe zúrila druhá svetová vojna. Pod vedením mladého vedca Morissa K. Jessupa na Filadelfskej námornej základni v americkej Pennsylvánii mala armáda skúšať experiment, ktorý by dal Spojeným štátom do rúk niečo, čo nemala (a dodnes nemá) žiadna iná krajina na svete.

Jeho cieľom bolo dosiahnutie ideálneho maskovania vojnových plavidiel, o ktoré sa mala postarať ich úplná neviditeľnosť. Vedci sa vraj inšpirovali Einsteinovou teóriou jednotného poľa, ktorú však tento nemecko-švajčiarsko-americký teoretický fyzik nikdy nedokázal a celý život po nej iba pátral.

​Teória zahŕňa a zjednocuje podstatu dvoch síl - elektromagnetickej a gravitácie. Na to, aby túto teóriu overili, umiestnili v prístave extrémne silné elektromagnetické generátory v blízkosti lode. Ich spustenie malo spôsobiť ohnutie svetelných lúčov okolo objektu, čoho výsledkom mala byť nakoniec neviditeľnosť.

Samotný Jessup vyštudoval astronómiu, ale venoval sa rôznym iným činnostiam. Začal napríklad písať vedecko-fantastickú literatúru, medzi ňou napríklad aj knihu Prípad UFO, ktorá vyšla v nakladateľstve Citadel Press.

Námorníci o ničom nevedeli

Na tento šialený pokus armáda vybrala plne vyzbrojený torpédoborec USS Eldrige. Aby toho nebolo málo, posádka nemala o experimente žiadnu vedomosť a nebola ani upozornená na to, že sa niečo bude diať. Keď 28. júla 1943 spustili päť generátorov, všetko sa začalo rútiť ako domček z karát.

image

Loď sa podľa okolitých svedkov zahalila do zelenkastej hmly a okamžite s ňou pevnina stratila rádiové spojenie.

Wikipedia/navsource/

Loď sa podľa okolitých svedkov zahalila do zelenkastej hmly a okamžite s ňou pevnina stratila rádiové spojenie. Následne na to vraj USS Eldrige jednoducho zmizol. Podľa niektorých bol experiment úspešný a loď sa stala neviditeľnou, podľa iných sa jednoducho premiestnila preč.

A nie len tak hocikde. Torpédoborec sa o niekoľko minút objavil v prístave v Norfolku. Ten je však od miesta experimentu vzdialený až 340 kilometrov. Spozorovali ho námorníci z inej lode, SS Andrew Furuseth, nikto sa však k nemu nechcel priblížiť.

Po štyroch hodinách mala loď opäť zmiznúť a zjaviť sa naspäť na pôvodnom mieste. Posádka lode však na tom nebola dobre. Väčšina členov jednoducho zmizla, niektorí zošaleli a niekoľko z nich malo byť objavených spečených priamo s trupom lode, odkiaľ ich doslova vyrezať.

image

Eminem v roku 2006 zomrel a bol nahradený klonom. Internetom sa šíri extrémne bizarná konšpirácia

Desivý pravda alebo bláznivý mýtus?

O samotnej lodi sa dochovalo iba málo dokumentov. Dá sa podľa nich ale identifikovať, že námorníctvo ho dostalo v roku 1943 a vykonávalo na ňom rôzne experimenty. O tri roky neskôr bol vyradený z výzbroje a v roku 1951 predaný Grécku. Podľa dokumentov v tejto krajine však mal byť vyradený už v dňoch spomínaného experimentu. Palubný denník sa nikdy nenašiel.

Po vojne oznámil Jessup FBI, že dostal od námorníka prvej triedy Carlosa Miguela Allendeho, ktorý osobne experiment videl, matematický dôkaz o nevyhnutnosti zlyhania pokusu. Vedca jeho priatelia popisovali ako depresívneho a labilného.

Po návrate na Floridu mal ťažkú nehodu, liečba trvala dlho a tým sa jeho depresie ešte zhoršili. Následne na to ho našli mŕtveho v aute a polícia prehlásila, že tento známy astrofyzik a astronóm spáchal samovraždu.

image

Niektorí mizli a opäť sa zjavovali. Známa je hlavne legenda o skupine námorníkov, ktorí sa objavili v bare v Norfolku, objednali si whiskey a kým ju stihli vypiť, tak pred očami svedkov opäť zmizli.

Pixabay/coastalsandpiper/

Podľa výpovedí svedkov však celý experiment neskončil v prístave. Tí členovia posádky, ktorí prežili, vraj často zažívali čudné veci. Niektorí mizli a opäť sa zjavovali. Známa je hlavne legenda o skupine námorníkov, ktorí sa objavili v bare v Norfolku, objednali si whiskey a kým ju stihli vypiť, tak pred očami svedkov opäť zmizli.

Niektorí sa zase údajne zbláznili či ich našli za podivných okolností s ťažkými popáleninami. Celý príbeh je mimoriadne obľúbený medzi fanúšikmi paranormálnych javov a hoaxov. Môže za to fakt, že informácie o celom projekte sú roztrieštené, oficiálne dokumenty si navzájom odporujú a hlavný vedec mŕtvy. Čo je pravda sa už zrejme nikdy nedozvieme. S najväčšou pravdepodobnosťou však ide o vymyslený príbeh, ktorému v priebehu rokov uverilo príliš veľa ľudí. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:49