Transgender osobaUnsplash/Kyle
StoryEditor

Ruská bezpečnostná služba zatkla transrodového muža. Za darovanie peňazí ukrajinskej armáde ho podozrievajú z vlastizrady

TASR13.07.2023., 14:00h

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) oznámila, že zadržala transrodového muža a aktivistu za práva LGBT komunity pre podozrenie z vlastizrady, lebo údajne darovával peniaze na podporu ukrajinskej armády. Vo štvrtok o tom informoval portál britskej televízie Sky News.

Lajkuj Brainee.sk na

FSB v oznámení neuviedla meno muža, ktorý bol podľa nej dobrovoľným spolupracovníkom ruskej ľudskoprávnej organizácie OVD-Info a riadil nespresnený „protiruský informačný zdroj”.

Hovorca OVD-Info povedal, že organizácia má tisíce dobrovoľníkov a ešte nevie, ktorého z nich zatkli. FSB upriamila pozornosť aj na rodovú identitu podozrivého a označila ho a „aktivistu hnutia LGBT, ktorý si v minulosti zmenil rod zo ženského na mužský”.

image

Transrodová žena obvinená z detskej pornografie sa vyhne väzeniu. Nevedia, či ju majú dať medzi ženy alebo mužov

Rusko zvýšilo v apríli maximálny možný trest za vlastizradu na doživotné väzenie. Predtým bol trest 20 rokov za mrežami. Nič zatiaľ nenaznačuje, že zatknutého muža obvinia na základe ruského zákona proti „propagande LGBT”, ktorý zakazuje akékoľvek prejavy LGBT správania na verejnosti alebo takýto životný štýl.

Ruský prezident Vladimir Putin opakovane vykresľoval priaznivé prijímanie homosexuálnych a transrodových ľudí v západných krajinách ako dôkaz morálneho rozkladu Západu. Zatknutie muža prišlo v čase, keď cez ruský parlament prechádza návrh zákona, ktorý zabráni ľuďom zmeniť si rod v dokladoch totožnosti alebo podstúpiť operáciu pohlavia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 03:14