Pride v Kolíne pod RýnomJudith Rauscher/Twitter
StoryEditor

FOTO Jeden z najväčších dúhových pochodov v Európe. V Kolíne nad Rýnom pochodovalo vyše milión ľudí

TASR10.07.2023., 11:30h

Najväčší Pride sa teší tento rok veľkej účasti. Pochodovalo vyše milión ľudí.

Lajkuj Brainee.sk na

Vyše milióna ľudí vyšlo v nedeľu do ulíc Kolína nad Rýnom na západe Nemecka na obnovený každoročný sprievod Pride komunity LGBTIQ.  Na sprievode v centre mesta sa v spaľujúcej horúčave zúčastnilo okolo 60-tisíc ľudí, sprevádzala ich hudba a alegorické vozy, uviedli organizátori.

Do sprievodu sa zapojilo približne 230 zaregistrovaných skupín a tvoril súčasť dvojtýždňovej kolínskej akcie Pride. Tento sprievod bol podľa organizátorov dlhší než kedykoľvek predtým.

image

Vo svete vzniká nový turistický raj pre LGBTI+ komunitu. Na tomto mieste by si ho asi nečakal

Najväčší Pride

Kolínsky Pride je jedným z najväčších podujatí pre komunitu lesbičiek, gejov, bisexuálov, transrodových, intersexuálnych a queer ľudí v Európe. V Nemecku majú porovnateľný rozsah len takéto oslavy v Berlíne.

Účastníci nechcú na podujatí iba oslavovať, ale chcú tiež pritiahnuť pozornosť na otázky a problémy LGBTIQ ľudí. Mottom tohtoročnej akcie je: „Za ľudské práva. Mnohí. Spolu. Silní.“

„Už sme veľa dosiahli, ale ešte sme nedosiahli náš cieľ,“ povedala na začiatku podujatia nemecká ministerka kultúry Claudia Rothová. V boji za rovnaké práva a proti homofóbii a diskriminácii treba ešte veľa urobiť, zdôraznila.

Minister zdravotníctva Karl Lauterbach – v dúhovom klobúku a s náhrdelníkom – medzitým vyzval účastníkov, aby v horúcom a vlhkom počasí dávali na seba navzájom pozor. Teploty totiž prekračovali 30 stupňov Celzia.

Kolínska polícia vyslala na ochranu podujatia niekoľko sto príslušníkov a ulice blízko trasy sprievodu po väčšinu dňa uzatvorili.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 01:20