Vo svete vzniká nový turistický raj pre LGBTI+ komunitu.Twitter/ilovelgbttravel ·/
StoryEditor

Vo svete vzniká nový turistický raj pre LGBTI+ komunitu. Na tomto mieste by si ho asi nečakal

Michal Čiernik08.07.2023., 10:00h

V srdci najvyšších hôr sveta sa rodí nový turistický raj pre queer ľudí. Štát chce podporiť turizmus pre túto komunitu miliardami dolárov.

Lajkuj Brainee.sk na

Všetko sa to začalo v roku 2010, keď Sunil Babu Pant ako prvý otvorene gay poslanec v Nepále vzdelával svojich kolegov o LGBTQ témach. O viac ako desaťročie neskôr sa bývalý zákonodarca a aktivista delí o podobné poznatky s miestnymi obyvateľmi a turistami v uliciach hlavného mesta.

Pravidelne organizuje v hlavnom meste Káthmandu prehliadky, ktoré predstavujú matriarchálne náboženské miesta mesta a zároveň skúma prvky rodu a sexuality. Tieto miesta, niektoré v hinduistických chrámoch, obsahujú maľby a drevené rezbárske práce s božstvami zapojenými do sexuálnych aktov, spolu s erotickými homosexuálnymi ilustráciami a hermafroditnými postavami. „Uvidíte veľa nahoty, je to úplne normálne... žiť v Káthmandu by ste mali brať ako hrdosť, nie hanbu,“ hovorí pre BBC Pant. 

Ružová ekonomika

Jeho snahu a celkový záujem o tento druh turistiky si všimla aj nepálska vláda, ktorá sa rozhodla investovať „ružovej ekonomiky“ v hodnote niekoľkých miliárd dolárov a podporila začlenenie LGBTI+ ľudí do turistického priemyslu krajiny.

Ako prvý krok sa Nepal Tourism Board – kvázi vládna organizácia – spojila s vládou riadenou Nepálskou horolezeckou akadémiou, aby v apríli spustila prvý vzdelávací program pre horských sprievodcov v krajine pre LGBTI+ jednotlivcov. Keďže Nepál tento rok zakázal sólo trekerov , organizátori tvrdia, že noví absolventi pomôžu uspokojiť dopyt zo strany turistov, ktorí si chcú najať LGBT sprievodcov.

Nepál, domov ôsmich z 10 najvyšších hôr sveta, je považovaný za ideálnu destináciu na trekking. Hoci neexistujú žiadne oficiálne údaje, neoficiálne dôkazy naznačujú, že túto krajinu navštevuje veľa LGBTQ cestovateľov, a preto je „dôležité vyškoliť ľudí, ktorí sú s nimi prepojení a lepšie im rozumejú,“ hovorí Himal Pandit, koordinátor školiaceho programu.

Okrem toho, že „ružový cestovný ruch“ v Nepále prinesie veľmi potrebné zisky, pravdepodobne vytvorí pracovné miesta súvisiace s cestovným ruchom pre miestnych obyvateľov, ktorí sa otvorene identifikujú ako LGBTI+. Jeden z turistických sprievodcov v zácviku hovorí, že im to poskytne väčšiu viditeľnosť a naruší stereotypy.

image

Pokuta, väzba či bičovanie za držanie sa za ruky. Tieto krajiny sú pre LGBTI+ komunitu nebezpečné

„V Nepále existuje negatívny a nesprávny názor, že transrodové ženy väčšinou pracujú ako sexuálne pracovníčky,“ hovorí Rubina Bhujel, ktorá sa identifikuje ako transrodová žena. „Ak sme viditeľní v iných profesiách, ako sú napríklad turistickí sprievodcovia, potom to pomáha zmeniť toto vnímanie,“ tvrdí.

Queer lídrom v Ázii

V súčasnosti má Nepál niekoľko otvorene zameraných podnikov pre LGBTI+ komunitu, vrátane známeho baru Pink Tiffany v turistickej oblasti Thamel. Pant je však presvedčený, že väčšina podnikov je vo všeobecnosti tolerantná a zákony krajiny podporujúce queer ľudí robia z Nepálu bezpečnú destináciu pre turistov.

Nepál sa umiestnil na 44. mieste spomedzi 203 krajín a v indexe bezpečnosti cestovania LGBTI+ za rok 2023. Stal sa tak lídrom v Ázii. Za ním nasledoval Taiwan na 48. mieste, India na 51 a Thajsko na 62.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 07:06