Svet zaznamenal najteplejší deň v histórii záznamov.Brainee/canva/
StoryEditor

Svet zaznamenal najteplejší deň v histórii záznamov. Rekord sa prepisoval dva dni po sebe

Michal ČiernikTASR06.07.2023., 09:00h

Utorok 4. júla bol najteplejším dňom, aký kedy na svete zaznamenali. Priemerná celosvetová teplota dosiahla rekordnú úroveň druhý deň po sebe.

Lajkuj Brainee.sk na

Priemerná globálna teplota v pondelok dosiahla 17,01 stupňa Celzia, čo je najviac v údajoch amerického Národného centra pre environmentálne predpovede, ktoré siahajú do roku 1979. V utorok sa vyšplhala ešte ďalej a dosiahla 17,18 stupňa Celzia. Predchádzajúci rekord 16,92 stupňa Celzia bol zaznamenaný v auguste 2016.

Svetová priemerná teplota vzduchu sa v jednotlivých dňoch roka pohybuje obvykle v rozmedzí 12 až necelých 17 stupňov Celzia. V rokoch 1979 – 2000 bol priemer zo začiatku júla 16,2 stupňa Celzia. Nový "rekord" musia ešte potvrdiť ďalšie výsledky meraní, počas leta na severnej pologuli však nemusí byť posledný. Priemerné celosvetové teploty zvyčajne stúpajú do konca júla alebo začiatku augusta.

Ničivé horúčavy na celom svete

Program Copernicus Európskej únie pre AFP v stredu uviedol, že pondelok bol najteplejším dňom v jeho databáze, ktorá obsahuje údaje od roku 1940. Utorkové dáta zatiaľ potvrdiť nemohol. Zvyšujúce sa teploty pripisujú vedci aj dôsledkom klimatickej zmeny a ďalší nárast zrejme spôsobí klimatický jav El Niňo v Tichom oceáne. Svetová meteorologická organizácia (WMO) v pondelok potvrdila, že tento jav sa už začal vyskytovať.

image

VYSVETĽUJEME Čo je jav El Niño, ako ovplyvňuje počasie na planéte a prečo sa ho tento rok na Slovensku nemusíme báť?

Tento rok už boli po celom svete prekonané teplotné rekordy s ničivými následkami. Vlna horúčav v Indii zabila od začiatku roka  najmenej 44 ľudí. Podobne je na tom aj Čína, ktorá zažila niekoľko vĺn horúčav a zaznamenala najvyšší počet horúcich dní, kedy maximálna denná teplota prekročila 35 stupňov Celzia. Veľká Británia dokonca, podľa národnej meteorologickej služby Met Office, zaznamenala najteplejší jún od začiatku meraní v roku 1884.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 18:07