VagnerovciTASR/AP Photo
StoryEditor

V Rusku zatkli bývalého veliteľa vagnerovcov. Priznal sa k zabíjaniu detí a civilistov na Ukrajine

TASR25.04.2023., 14:00h

Ruské úrady zatkli jedného z bývalých veliteľov ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Azamata Uldarova, ktorý nedávno exilovej ľudskoprávnej organizácii povedal, že vagnerovci zabíjali na východe Ukrajiny deti a civilistov. TASR o tom informuje na základe utorňajšej správy stanice Sky News.

Lajkuj Brainee.sk na

Zmienené tvrdenia Uldarova zazneli vo videorozhovore, ktorý na svojej webstránke zverejnila ruská exilová ľudskoprávna organizácia Gulagu.net. Tá sídli vo Francúzsku a informuje o korupcii, týraní a ďalších zverstvách odohrávajúcich sa v Rusku.

Vyhrážanie smrťou

Na videozázname sa spolu s Uldarovom objavil aj ďalší bývalý vagnerovec, a síce Alexej Savič. Aktivista a zakladateľ Gulagu.net Vladimir Osečkin informoval, že Uldarovovi sa vyhrážal smrťou vyšetrovací výbor ruskej Saratovskej oblasti, ako aj štyria ďalší vagnerovci, a to údajne pre jeho vyjadrenia zamerané proti šéfovi tejto žoldnierskej skupiny Jevgenijovi Prigožinovi.

image

Putin je prázdny Satan, ľudia okolo neho sú vymletá spodina. Unikol telefonát členov ruskej elity na adresu Kremľa

Zatknutie Uldarovova podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) naznačuje, že vagnerovcom veľmi záleží na podnecovaní účasti svojich bojovníkov na takýchto zverstvách, aby tak podporili súdržnosť ich jednotiek.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 13:18