Severná Kórea sa postarala o najväčšiu krádež áut v históriiWikipedia, Brainee x Canva
StoryEditor

Najväčšia automobilová krádež v histórii. Severná Kórea kúpila tisíc áut, už 50 rokov ich odmieta zaplatiť

Miroslav Kamody14.04.2024., 11:30h

Švédi videli pred polstoročím v Severnej Kórei obrovský potenciál. Všetko išlo ako po masle, no jedného dňa sa všetko zlomilo. Výsledkom je oficiálne najväčšia automobilová krádež v histórii.

Lajkuj Brainee.sk na

História je plná bizarných príbehov, pri ktorých zostáva človeku rozum stáť. Dokonale premyslené krádeže, zvláštne zhody okolností či jednoducho (ne)šťastie priniesli neuveriteľné udalosti, o ktoré je škoda sa nepodeliť.

Aj preto ťa dnes vezmeme na cestu priamo do izolovanej Severnej Kórey, ktorej sa pred takmer päťdesiatimi rokmi podarila jedna z najväčších automobilových krádeží, na ktorú aj po desiatkach rokov dopláca Švédsko. Poďme ale postupne.

image

V Severnej Kórei sú zakázané, v Číne pracovný deň. Vianoce majú v niektorých krajinách úplne v paži

Prázdne cesty

Bol rok 1989 a americký novinár Urban Lehner, denníkom The Wall Street Journal pridelený v Severnej Kórei, sedel na zadnom sedadle rýchleho sedanu Volvo 144. Cesta v Pchjongjang bola úplne prázdna.

„Volvo z roku 1973 škrípe v úzkych zákrutách, slalomuje cez všetkých päť pruhov cesty,“ napísal v článku z 29. augusta 1989. „V inej krajine by to bola samovražedná jazda, ale v Severnej Kórei jazdí tak málo áut. Na diaľniciach môže mať každý často cestu sám pre seba.“

A tak to platí dodnes. Aj keď neexistujú oficiálne údaje, v roku 2010 sa odhadovalo, že v krajine jazdí menej ako 30-tisíc áut. To znamená, že tento 24-miliónový štát má jednu z najnižších penetrácií autami na svete. „Je pravdepodobnejšie, že poznáte niekoho, kto má lietadlo, než aby ste v Severnej Kórei našli majiteľa auta,“ píše ironicky automagazín Car and Driver.

image

Vlajka Severnej Kórey

Unsplash/Micha Brändli

Novinár Lehner spomína, že všade kam išiel, vozili ich v tom istom Volve. „Mali ste tlmočníka, vodiča, Volvo a boli ste dva týždne rodinou,“ hovorí. „Úprimne, boli to skvelé autá. Aj keď ste slalomovali cez päť pruhov, boli v podstate bezpečné.“ Ako sa však tieto autá vlastne do Severnej Kórey dostali?

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 09:11