Zvierací príbeh, ktorý mohol skončiť tragicky, sa stal v sobotu na železničnej trati medzi Domažlicami a Bělou nad Radbuzou. Facebook/záchranná Stanice živočichů Plzeň/
StoryEditor

Odvážny otec labutej rodiny sa hodil pod vlak, aby zachránil ratolesti. Prišiel pri tom o krídlo

iDnes.cz24.05.2023., 08:00h

Veľkú mieru odvahy preukázal samec labute, ktorý sa rozhodol uchrániť svoju družku a mláďatá pred istou smrťou. Postavil sa proti vlaku, ktorý sa na nich rútil. Strojvodca nemal šancu súpravu na poslednú chvíľu zastaviť.

Lajkuj Brainee.sk na

Zvierací príbeh, ktorý mohol skončiť tragicky, sa stal v sobotu na železničnej trati medzi Domažlicami a Bělou nad Radbuzou. Strojvodca zazrel na poslednú chvíľu v zákrute, zhruba 200 metrov od zastávky Pila neďaleko Trhanova labutí pár s mláďatami, píše Valentýna Bílá pre portál iDnes.cz.

Samec sa proti vlaku postavil, ale nebola šanca vlak zastaviť. Strojvodca si myslel, že labute prešiel. V spätnom zrkadle potom videl, ako samec so samicou leží v koľajisku a okolo nich sa hemžia mláďatá.

Okamžite všetko nahlásil dispečerovi, aby upozornil kolegov ďalšieho vlaku, ktorí mali ísť miestom o hodinu neskôr. O udalosti tiež informoval Karla Makona zo Záchrannej stanice živočíchov v Plzni. „Išlo o čas. Okamžite som volal profesionálnym hasičom z Domažlíc a požiadal ich o pomoc. Do pätnástich minút mi volali priamo z koľajiska s tým, že všetci sú živí, akurát gunár sa nemôže postaviť na nohy,“ rozpráva Makoň.

Samcovi museli amputovať krídlo

Na vlastné oči potom zistil, že samica bola síce dobúchaná, ale inak bez ujmy a úrazu. Všetkých sedem zhruba týždeň starých mláďat bolo v poriadku. „Jediný, kto bol v kritickom stave, bol samec, ktorý si myslel, že idúci vlak premôže. Výsledkom bol otras mozgu a komplikovaná fraktúra pravého krídla,“ popísal ochranár, ktorý pár labutí z Trhanovských rybníkov pozná dôverne a vie, že ich presuny z rybníka na rybník bývajú časté.

image

Ponuka, ktorá sa neodmieta. Bohatá rodina ti dá štedrý plat a ubytovanie zadarmo výmenou za starostlivosť o ich mačku

Labutiu rodinu naložili do auta a previezli do voliéry na záchrannej stanici v Plzni. Akonáhle sa samec uzdraví, bude rodina vypustená do náhradnej lokality, pravdepodobne na rieku Berounku. Hneď tak to ale nebude. Veterinár musel samcovi krídlo amputovať a zakrátiť priamo pri tele.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:23