Ruskí vojaci.Twitter/the Dead District/
StoryEditor

Vagnerovci verbujú do vojny na Ukrajine aj nakazených s HIV a hepatitídou. Vyťahujú ich z väzení a odlišujú páskami

TASR25.10.2022., 14:24h

Hlavná správa vojenskej rozviedky ukrajinského ministerstva obrany na svojom webe v utorok informovala, že súkromná polovojenská spoločnosť spájaná s Kremľom v ruských väzniciach verbuje aj väzňov trpiacich závažnými infekčnými chorobami vrátane tých, ktorí sú nakazení vírusom HIV a hepatitídou C.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa informácií ukrajinskej vojenskej rozviedky ide už o pomerne rozšírený jav. Len z jednej trestaneckej kolónie v Leningradskej oblasti na severe európskej časti Ruska najala ruská polovojenská spoločnosť, známa aj ako Vagnerova skupina, viac ako sto väzňov s potvrdenou diagnózou HIV alebo hepatitídou C.

Velenie vagnerovcov núti infikovaných militantov, aby nosili farebné náramky: červené, ak majú vírus HIV, a biele, ak majú hepatitídu. Medzi ruskými vojakmi, ktorí sú nútení slúžiť spolu s nakazenými, podľa ukrajinskej rozviedky narastá rozhorčenie v súvislosti s touto situáciou.

image

Ak Rusi zaútočia na ukrajinské priehrady, hrozia milióny mŕtvych za pár hodín. Podľa Zelenského už jednu zamínovali

Identifikovali ich už aj medzi zajatcami

Rozviedka vo svojom vyhlásení pripomína, že ruskí lekári systematicky odmietajú poskytnúť pomoc raneným s hepatitídou alebo HIV. Vo vyhlásení ukrajinskej vojenskej rozviedky sa tiež píše, že nakazených HIV a hepatitídou už identifikovali aj medzi ruskými zajatcami na Ukrajine.

Ukrajinské médiá tvrdia, že podľa generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl ruská armáda naďalej aktívne verbuje vo väzniciach v Rusku i na okupovaných územiach Ukrajiny, aby nahradila straty z doterajších bojov.

image

Archívna fotografia ozbrojených mužov, predpokladaných ruských vojakov na Kryme. 

Reuters/

Vagnerova skupina (v zahraničí známa pod označením Wagner Group) je fakticky súkromná armáda, ktorá podľa Západu bojuje za záujmy Kremľa v rôznych zónach konfliktu vo svete. Bývala spájaná s blízkym spolupracovníkom ruského prezidenta Vladimira Putina, miliardárom Jevgenijom Prigožinom, ktorý sa nedávno k jej založeniu verejne prihlásil.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 07:22