Dalajláma sa za svoje slová verejne ospravedlnil.Idnes.cz/
StoryEditor

VIDEO Dalajláma sa ospravedlnil za bozk v chráme. Ocucaj mi jazyk, vyzval chlapca

iDnes.cz11.04.2023., 09:00h

Tibetský duchovný vodca dalajláma sa ospravedlnil za februárový incident, pri ktorom pobozkal na pery maloletého chlapca.

Lajkuj Brainee.sk na

Sedemdesiatosemročný dalajláma v reakcii na verejnú kritiku v pondelok vydal aj oficiálne vyhlásenie, v ktorom stojí, že „jeho Svätosť často hravo a nevinne podpichuje ľudí, s ktorými sa stretáva“, píše sa na webe iDnes.cz.

image

Chystá sa umrieť? Dalajláma označil malého chlapca za svoju reinkarnáciu, jeho otec je profesor matematiky

Chlapec sa vtedy pri stretnutí dalajlámu pôvodne spýtal, či ho môže objať, načo ho duchovný vodca pozval na pódium v indickom chráme v Dharamsale. Pri krátkom rozhovore chlapca pobozkal na pery a neskôr vyplazil jazyk a chlapca vyzval, aby mu jazyk „ocucal“.

Incident sa odohral vo februári pri stretnutí so stovkou indických študentov. Osemdesiatsedemročný dalajláma v reakcii na verejnú kritiku v pondelok vydal vyhlásenie, v ktorom sa ospravedlňuje „chlapcovi aj jeho rodine a tiež priateľom na celom svete, ktorým mohli (dalajlámove) slová ublížiť", informovala agentúra AP.

„Jeho Svätosť často hravo a nevinne podpichuje ľudí, s ktorými sa stretáva, a to aj na verejnosti a pred kamerami. Je mu ľúto, že sa incident stal,“ stojí aj vo vyjadrení tibetského duchovného vodcu.

image

Podozrivým je aj zosnulý Benedikt XVI. Aktivisti v Nemecku tlačia na Vatikán, aby zverejnil svoje spisy o sexuálnom zneužívaní

Dalajláma bol na duchovného vodcu krajiny vysvätený vo svojich 15 rokoch, keď do Tibetu vtrhli vojská komunistickej Číny a napadnutá krajina potrebovala na čele posvätnú autoritu. V indickej Dharamsale žije v exile od roku 1959.

Brainee patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj iDnes.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 04:47