Na ľavo v rúšku mladá reinkarnácia duchovného vodcu.Youtube/wion/
StoryEditor

Chystá sa umrieť? Dalajláma označil malého chlapca za svoju reinkarnáciu, jeho otec je profesor matematiky

mor28.03.2023., 14:00h

Dalajláma, duchovný vodca budhistov a líder Tibetu, označil osemročného chlapca narodeného v USA za reinkarnáciu jedného z najvýznamnejších duchovných vodcov tibetského budhizmu.

Lajkuj Brainee.sk na

Oficiálny titul dieťaťa je 10. Khalkha Jetsun Dhampa Rinpočhe, čo z neho robí tretieho najvyššieho lámu v tibetskom budhizme za pančenlámom a dalajlámom samotným.

image

Šéfuje jednej z najpopulárnejších platforiem, no vie sa o ňom len málo. Kto je CEO TikToku Shou Zi Chew?

Tibetskí budhisti veria, že po smrti sa duša lámu reinkarnuje v dieťati, ktoré mnísi identifikujú po sérii rituálov. Hoci sa chlapec narodil v USA, pochádza z Mongolska. Stal sa zrazu veľmi dôležitou osobnosťou aj na vzhľadom na pokračujúcu čínsku okupáciu Tibetu a opozíciu voči dalajlámovi.

Keď dalajláma v roku 1995 vymenoval nového pančenlámu, zatkla ho čínska vláda a nahradila ho vlastným kandidátom. Peking trvá na tom, že Tibet je súčasťou Číny a ovláda ho od skončenia ich invázie v roku 1951, zatiaľ čo dalajláma bol nútený utiecť po neúspešnom tibetskom povstaní v roku 1959.

Odvtedy sa mu čínska vláda vyhýbala a tí, ktorí s ním komunikujú, sú tiež ostrakizovaní rôznymi trestami od vymazania pamiatky slávnych osobností až po sankcionovanie celých krajín.

image

Simpsonovci opäť predpovedali budúcnosť. Ľudia skutočne protestovali proti stvárneniu sochy Dávida od Michelangela

Keď dalajláma v roku 2016 navštívil Mongolsko a vyhlásil, že sa narodil Jetsun Dhampa, začalo sa pátrať po jeho nájdení. Čínska vláda zareagovala uzavretím hraníc medzi krajinami, odložením série pôžičiek a zrušením plánovaných diplomatických stretnutí.

Podľa The Times je chlapcovým otcom Altannar Chinchuluun, profesor matematiky na Národnej univerzite v Mongolsku, a jeho matkou je Monkhnasan Narmandakh, výkonná riaditeľka významnej spoločnosti Monpolymet. Stará mama nového duchovného vodcu Garamjav Tseden bola poslankyňou parlamentu v Mongolsku.

The Times tiež uvádzajú, že mongolské médiá tvrdia, že reinkarnácia Jetsun Dhampa je jedným z dvoch bratov dvojčiat menom Aguidai a Achiltai Altannar, ktorí sa obaja narodili v USA v roku 2015, aj keď hovoria, že nie je jasné, ktoré z nich uznal Dalailama.

image

Stačí, že sa v práci ukážeš. Nový trend na TikToku sa ti pre zmenu bude páčiť: Odporúča „pondelky nutného minima“

Otázka, kto bude menovať budhistických duchovných vodcov, sa opäť dostala do centra pozornosti a pripravila pôdu pre prípadné hádky o tom, kto bude ďalším dalajlámom, Budhistický duchovný vodca má teraz 87 rokov a už povedal, že nebude reinkarnovaný na území vlastnenom Čínou, čím v podstate znehodnotí akéhokoľvek kandidáta, ktorého Peking navrhne na túto pozíciu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 16:39