Benedikt XVI.Wikimedia Commons/
StoryEditor

Podozrivým je aj zosnulý Benedikt XVI. Aktivisti v Nemecku tlačia na Vatikán, aby zverejnil svoje spisy o sexuálnom zneužívaní

TASR22.02.2023., 13:00h

V Nemecku vyšli na pretras informácie o tom, že sa v Mníchovsko-freisinskej arcidiecéze písali listy o kňazovi usvedčenému z opakovaného zneužívania.

Lajkuj Brainee.sk na

Za celým prípadom stojí nemecká skupina zastupujúca obete sexuálneho zneužívania v katolíckej cirkvi. Jej zástupcovia žiadajú prístup k spisom uchovávaným vo Vatikáne. TASR prevzala správu od tlačovej agentúry DPA.

image

Kňaz nemôže byť kňazom, ak je agresorom. Nemôže, pretože je buď chorý, alebo delikvent, vyhlásil pápež

Skupina zaoberajúca sa prípadom dala svojej výzve Vatikánu názov "Eckiger Tisch", teda Štvorcový stôl. Reaguje v nej informácie, že Joseph Ratzinger - zosnulý emeritný pápež Benedikt XVI. - a Mníchovská arcidiecéza si písali listy o zneužívaní.

"Nové odhalenie o listoch dokazuje, aké dôležité je preskúmať a posúdiť spisy uložené v archíve vo Vatikáne, ktoré sa týkajú tisícov prípadov zneužívania z celého sveta," uviedol hovorca iniciatívy Matthias Katsch.

Ten ďalej tvrdil, že cirkev v Nemecku aj Vatikán odmietajú prístup k spisom osobám zvonku a takisto nezávislé vyšetrovanie. "Obávajú sa, že sa tam môžu nájsť dôkazy o vine a zodpovednosti ich biskupov, kňazov a pápežov," dodal Katsch.

image

Slovenského kňaza obvinili zo zneužívania maloletých. Vyhľadal terapeutickú pomoc, neskôr spáchal samovraždu

Mníchovsko-freisinská arcidiecéza v utorok potvrdila, že spomínané listy sa týkajú kňaza usvedčeného z opakovaného zneužívania. Identifikovala ho iniciálkou H.

Vtedajší kardinál Ratzinger, šéf Kongregácie pre náuku viery, dal v roku 1986 vo vlastnoručne podpísanom liste povolenie tomuto kňazovi celebrovať bohoslužbu s hroznovou šťavou namiesto vína.

Arcidiecéza predtým požiadala o špeciálne povolenie a odôvodnila to tým, že kňaz spáchal pod vplyvom alkoholu trestné činy podľa paragrafov 174, 176 a 184 trestného zákonníka. Týkajú sa sexuálneho zneužívania zverencov, sexuálneho zneužívania detí a šírenia pornografického obsahu.

image

Ak zomriete za vlasť, odpustíme vám hriechy. Povedal patriarcha Kiril ruským vojakom

Nedávno zosnulý Ratzinger, ktorý sa neskôr stal pápežom Benediktom XVI., vyhovel tejto žiadosti, potvrdil hovorca arcidiecézy. "Existuje takýto list s odpoveďou, podpísaný Ratzingerom," doplnil.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 11:36